Hlavní obsah

Koalice si rozdělily ministerstva: SPOLU získá finance, PirSTAN vnitro

Praha
Aktualizováno

Vítězné koalice SPOLU a PirSTAN se v úterý večer dohodly na rozdělení ministerstev v chystané vládě. Premiérem má být předseda ODS Petr Fiala, koalice SPOLU dále získá mimo jiné post ministra financí, koalice PirSTAN má získat například ministerstvo vnitra.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva zástupci koalice Spolu Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Petr Fiala (ODS) a koalice PirStan Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN)na tiskové konferenci k chystané vládě

Článek

„Koalice SPOLU bude kromě pozice premiéra obsazovat pozici ministerstva financí, obrany, práce a sociálních věcí, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a post ministra pro vědu výzkum a inovace,“ řekl v úterý Fiala.

Koalici PirSTAN připadnou vnitro, průmysl, školství, místní rozvoj, ministerstvo zahraničí, nově definovaný ministr pro legislativu a ministr pro EU.

Fialova vláda dostává konkrétnější obrysy

Parlamentní volby

Celkově tak nová vláda koalic bude mít 18 členů. Budou v ní navíc ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu a výzkum. Končící kabinet ANO a ČSSD vznikl s 15 členy.

Zeman už se na Fialu těší

Kandidát na premiéra Petr Fiala na tiskové konferenci dále informoval, že ho kontaktoval vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář.

„Vyřídil mi vzkaz od prezidenta (Miloše) Zemana. Ten se těší na setkání se mnou, které se uskuteční ve chvíli, kdy bude přesunut na normální pokoj,“ prohlásil.

Podpis koaliční dohody 8. listopadu

Vítězná koalice SPOLU po volbách v sobotu 9. října podepsala s koalicí PirSTAN memorandum. V něm obě strany deklarovaly, že chtějí vytvořit společně většinovou vládu. Ve Sněmovně mají celkem 108 mandátů. Podle Fialy by mohla být koaliční dohoda podepsána 8. listopadu, tedy v den ustavující schůze Poslanecké sněmovny v novém složení.

Piráti házejí na STAN svoje chyby, je nám to líto, říká Gazdík

Domácí

První oficiální schůze lídrů stran se konala ve středu 13. října, kdy oznámili, že chtějí jednat o vládě tak, aby se mohla do pondělí 8. listopadu podepsat vládní koaliční smlouva. Na tento den je zároveň svolána ustavující schůze dolní komory.

Rýsující se personální obsazení ministerstev:

  • Fialova vláda už získává konkrétní personální obrysy. Například do čela resortu financí se zřejmě postaví první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.
  • Resort průmyslu a obchodu by mohl obsadit starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN). 
  • V kontextu ministerstva dopravy se zase nejčastěji skloňuje jméno starosty Líbeznic Martina Kupky či ekonomického experta ODS Jana Skopečka.
  • Pokud jde o budoucího šéfa diplomacie, nově se mluví o exposlanci Pirátů Janu Lipavském
  • Novou šéfkou resortu obrany by mohla být starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).
  • Ministerstvu práce a sociálních věcí by mohla šéfovat lidovecká senátorka Šárka Jelínková.
  • Resort zdravotnictví by mohl připadnout Vlastimilu Válkovi z TOP 09. 
  • Na ministerstvu spravedlnosti se má znovu objevit „staronový“ ministr Pavel Blažek (ODS).
  • Dále je prakticky jasno o obsazení resortu vnitra, obsadí jej zřejmě předseda STAN Vít Rakušan
  • O šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi se zase nejčastěji diskutuje v souvislosti s resortem pro místní rozvoj.
  • Pokud jde o ministerstvo zemědělství, chystá se pravděpodobně návrat předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky.
  • Ministrem školství by mohl být exšéf STAN Petr Gazdík. 
  • V souvislosti s resortem kultury je skloňováno jméno senátora Jana Grulicha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám