Hlavní obsah

Koalice se přela kvůli Babišovým dluhopisům. Odpověď dá daňová správa

– Praha
Novinky, zpe

I když to vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš odmítal, téma korunových dluhopisů se nakonec v pondělí na jednání koaliční rady vládních stran řešilo. Výsledek je, že na pochybnosti o možném obcházení zákona při emisích dluhopisů, které nedávno vznesl sněmovní rozpočtový výbor, bude reagovat ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze vlády. Na snímku ministr financí Andrej Babiš

Článek

Mezi firmami, které dluhopisy vydaly, byl i Agrofert současného ministra financí Babiše.

Babiš původně dluhopisy řešit vůbec nechtěl, ještě v pondělí ráno novinářům řekl, že to není téma pro jednání koaliční rady. Kvůli celé záležitosti poslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ostrý dopis, který nakonec na večerní schůzi přečetl osobně. [celá zpráva]

„Dohadovali jsme se tam. Řekl jsem, co jsem potřeboval. Pro nás to není téma, rozumím, že ČSSD jede kampaň proti mně. Koaliční rada do toho nemá co mluvit. Pan Janeček se vyjádří k usnesení rozpočtového výboru,“ řekl Novinkám Babiš s tím, že není v jeho kompetencích finanční ředitelství úkolovat.

„Vyzvali jsme ministerstvo financí a daňovou správu, aby reagovaly na výzvu rozpočtového výboru. Rozpočtový výbor uložil daňové správě určité úkoly. Byli jsme ujištěni, že daňová správa kontroly provádí,“ komentoval jednání v pondělí večer Sobotka.

Podle předsedy vlády je potřeba zodpovědět otázku, zda někdo místo vyplacení dividend ze své firmy, které by musel zdanit, nekoupil korunové dluhopisy vlastní firmy, které danit nemusel. Daňová správa má podle něj mechanismy, jak zkontrolovat, zda nedošlo k obcházení zákona.

Obavy ze zneužití daňových zákonů

Rozpočtový výbor minulý týden Janečka vyzval, aby vydal metodický pokyn k provedení kontrol a aby tyto kontroly poté jeho úřad udělal. Jejich výsledek by pak měla finanční správa poslancům předložit. [celá zpráva]

Podle poslanců totiž existují podezření, že při vydávání korunových dluhopisů mohli někteří emitenti zneužít daňové zákony.

Šéf státní kasy Babiš tvrdí, že sněmovní výbor nemá co úkolovat finanční správu.

Reklama

Výběr článků

Načítám