Hlavní obsah

Koalice proti Babišovi je zase o kus blíž

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak porazit příští rok ve sněmovních volbách hnutí ANO Andreje Babiše, které zatím vede v průzkumech o koňskou délku? Opoziční strany debatují o dvou protibabišovských koalicích. Zatím nejblíž k ní mají piráti a hnutí STAN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

V pondělí v noci skončilo hlasování celostátního fóra pirátů, v kterém se 262 hlasujících pirátů z celkových 362 vyslovilo pro to, aby vedení strany do 15. října vypracovalo dvě volební varianty: Zda kandidovat společně se STAN, nebo samostatně.

„Jsou důvěryhodní“

Šéf pirátů Ivan Bartoš Právu řekl, že aktuální vyjednávání se Starosty zatím nemůže příliš komentovat, a odkázal na svou argumentaci na fóru pirátů. Tam mj. píše: „Hlavní výhodou potenciální spolupráce by byla možnost vytvořit reálného vyzyvatele ANO, který by pak přitáhl i některé nerozhodnuté voliče dalších stran.“

Bartoš: Čelíme šikaně ANO, podporovatele Pirátů můžou zakleknout

Domácí

Hlavním argumentem pro spojení je volební zákon, který posiluje silnější strany na úkor malých, které musí pro získání jednoho mandátu poslance získat někdy až dvojnásobek hlasů proti vítězi voleb.

Podle Bartoše ke spolupráci se STAN je několik důvodů. První zmiňuje, že ve vedení STAN jsou důvěryhodní lídři. „STAN vede bývalý kolínský starosta Vít Rakušan, který vystoupil i na našem celostátním fóru a ze samosprávy s ním máme dobré zkušenosti.“ Zmiňuje i poslance STAN Jana Farského, ale zároveň dodává, že jsou i problematické osobnosti. „Nicméně po zpracování analýz by bylo možné tyto třecí plochy řešit na celostátní a krajské úrovni,“ dodává Bartoš.

Nepoučila se, v boji s virem selhává, pustila se opozice do vlády

Domácí

Gazdík pro dva volební bloky

Jako další argument pro možnou koalici uvádí Bartoš dobrou spolupráci ve Sněmovně, koalici v Olomouckém kraji pro říjnové volby a také společné voliče. „Podle průzkumů jsou druhou nejčastější volbou voličů STAN právě piráti, proto má smysl zvažovat užší spolupráci,“ argumentuje Bartoš. Dodává, že jsou Starostové stejně jako piráti v liberálním středu, a tudíž programově nejblíž.

Podobně smýšlejí i Starostové. Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka jim nejlépe vychází vznik dvou koalic: STAN a piráti a vedle toho koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. „Nejlepší by bylo vytvořit dva silné volební bloky, jeden konzervativnější a jeden liberální, a maximalizovat tak volební zisky, aby tu už nebyla tato vláda,“ řekl Právu Gazdík.

Hřib je zkopírovaný Babiš. Za úspěchy může on, neúspěchy hází na jiné, zní z pražské ODS

Domácí

Hnutí STAN vzniklo jako regionální hnutí starostů, do celostátní politiky se dostalo po boku TOP 09. Po rozchodu Starostové neúspěšně zkoušeli společnou koalici s lidovci.

Ostatní strany jsou v odhalování svých vyjednávacích pozic opatrnější. ODS, která také stála o spolupráci se STAN, je z postupu Starostů lehce rozčarovaná. „Spojení se STAN by dávalo smysl, ale není vyloučeno, že ODS půjde sama, protože – a myslím, že to potvrdí senátní a krajské volby – ODS je nejsilnějším opozičním subjektem,“ řekl Právu místopředseda ODS Martin Kupka.

Podle něj chce ODS počkat na seriózní jednání až po říjnových volbách. „Spojení je dobrý krok, který má hlavu a patu, ale nesmí nás znevěrohodnit vůči našim voličům,“ řekl Právu Kupka.

Zrušení superhrubé mzdy je předvolební tahák, zní z ODS. Návrh leží ve Sněmovně už dva roky

Domácí

Sdílný nebyl příliš ani šéf lidovců Marian Jurečka. „Naše rozhodování se neodvíjí od analýzy pirátů, ale snažíme se zvažovat varianty, které by nabídly alternativu, která by dokázala ČR vyvést ze současné chaotické situace,“ řekl Právu Jurečka.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je optimistkou a věří, že se nakonec dohodnou. „Posun v jednání je zřetelný, všichni máme zájem se o spolupráci bavit, takže to není otázka, jestli vůbec do toho jít, ale kdo s kým,“ řekla Právu.

Věří na dohodu s ODS i přesto, že je rozděluje postoj vůči Evropské unii. „Někteří politici ODS jsou někdy až protievropští, ale když se o těch věcech bavíme s předsedou Fialou, tak shodu nacházíme mnohem snáze,“ poznamenala.

O koalici ODS a TOP 09 uvažovali lídři stran už před deseti lety. Tehdy šéf ODS Mirek Topolánek a předseda TOP 09 mluvili o možnosti koalice po vzoru německé CDU-CSU.

Reklama

Výběr článků

Načítám