Hlavní obsah

Koalice nechce vyšetřovací komisi k údajné korupci v armádě

Praha
Aktualizováno

Vyjednavači stran vládní koalice se v úterý večer sešli na úřadu vlády. Oproti původním proklamacím nejednali o dalším působení Renaty Vesecké ve funkci nejvyšší státní zástupkyně ani o podobě státního rozpočtu na příští rok. Strany se naopak shodly, že nepodpoří vznik vyšetřovací komise k údajným korupčním praktikám v armádě. Tu prosazuje ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Vyjednavači stran trojkoalice. Zleva Kristýna Kočí (VV), David Vodrážka, Petr Nečas, Petr Tluchoř (všichni ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka by koaliční poslanci neměli hlasovat pro program mimořádné schůze na téma armádní korupce. Podle koalice jde o předvolební tah ČSSD. Dohoda lídrů koalice jde proti záměru poslaneckého klubu VV jednat s ČSSD o podobě vyšetřovací komise.

"V případě, že nebude program mimořádné schůze schválen, budeme stejně chtít o těchto věcech ve Sněmovně diskutovat a určitě budeme usilovat o mimořádné jednání výboru pro obranu a bezpečnost," uvedl k této možnosti už dříve úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Na budoucnost Vesecké se nedostalo

Ministr vnitra Radek John Právu v úterý před jednáním řekl, že na večerní schůzku koaličních lídrů půjdou s požadavkem na odvolání Vesecké.

"Do voleb musíme ukázat, že to myslíme s protikorupčním programem vážně a výměna nejvyšší státní zástupkyně je jedním z bodů," řekl John. Dodal, že pokud by to nestihli do voleb, mohl by to být podvod na voličích. "Abychom jim neříkali, že to uděláme po volbách a po volbách, že to musíme ještě zvážit," podotkl John.

K otázce budoucnosti Vesecké se však koalice nakonec nedostala. Stejně dopadlo i jednání o konečné podobě státního rozpočtu.

Personální změny by neměly koaliční partnery překvapovat

Lídři koaličních stran si na večerním jednání naopak vysvětlovali pondělní odvolání náměstků na ministerstvu školství a zdravotnictví. "Šlo o způsob odvolání. Je slušností, že bude-li některý z ministrů takový krok činit, bude o tom informovat předsedu koaliční strany, která náměstka nominovala," uvedl Gazdík.

Šlo o odvolání Markéty Hellerové, která byla na ministerstvu zdravotnictví vedeném Leošem Hegerem z TOP 09 za občanské demokraty a Jana Vituly (TOP 09), kterého odvolal ministr školství za VV Josef Dobeš.

Příští schůzku svolali nejvyšší politici vládní koalice na pondělní ráno, kdy budou jednat u snídaně.

Od škrtů neustoupíme, sdělil Nečas odborářům

Schůzka představitelů koaličních stran se konala po jednání zástupců vlády se sociálními partnery. Po něm premiér Nečas slíbil, že bude jednat o způsobu snížení mezd. Na desetiprocentním snížení mzdových prostředků ale trvá.

Odboráři ostře protestují právě proti desetiprocentnímu snížení objemu peněz na platy státních zaměstnanců. Proti úpravě mzdových tarifů se 21. září chystají demonstrovat. Pracovníci ve zdravotnictví v pondělí vyhlásili stávkovou pohotovost na 15. října, kdy se konají komunální a senátní volby. [celá zpráva]

Již před týdnem se premiér s odbory na změně platových tarifů nedohodl. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil trvá na tom, že by měl být zachován současný systém odměňování, nový je pro odbory nepřijatelný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám