Hlavní obsah

Zdravotnické a sociální odbory hrozí stávkou v den voleb

Právo, Václav Pergl

Kvůli chystaným změnám v tarifních platech vyhlásil v pondělí Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče stávkovou pohotovost. Nedohodnou-li se s vládou, bude 15. října stávka. Termín se shoduje s prvním dnem voleb do městských zastupitelstev.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice by podle odborářů poskytovaly pouze akutní péči.

Článek

„Pokud se v dohledné době nedohodneme s vládou na platech, vyhlásíme stávku, která se uskuteční 15. října, tedy v den voleb. Nemocnice by poskytovaly pouze akutní péči,“ řekla Právu v pondělí Dagmar Žitníková, která je pověřena řízením tohoto svazu. Od září se totiž dlouhodobý předseda svazu Jiří Schlanger stal náměstkem ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

„Prostor pro jednání stále ještě je. Budeme jednat jak s panem premiérem Nečasem, tak s ministrem zdravotnictví i ministrem práce a sociálních věcí,“ řekla Žitníková.

Zdůraznila, že v pondělí na poradě předsedů organizací zaznělo, že platy už dnes jsou nízké, nemohou se snižovat, ale naopak předsedové požadují jejich zvýšení. „Naprosté minimum je zachování platů v příštím roce na takové úrovni, jak jsou letos. Výhledově o jejich snížení nemůže být žádná řeč.“

Lidé by příšli o tisíce korun

Podle Žitníkové pokud by došlo na změny platových tarifů tak, jak je připravil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), přišla by zdravotní sestra na tarifu až o 10 000 korun měsíčně a lékař o 15 000. „Pracovníci v sociálních službách by pracovali za minimální mzdu, to je 8000 korun měsíčně hrubého.“

Jak jsme již v minulých dnech informovali, Heger vyjednal pro zdravotníky zvláštní platovou tabulku, která má snížení mezd řešit jinak než u ostatních státních zaměstnanců a posiluje také nadtarifní složku platu. Podle Hegera by tak ke snížení platů dojít nemuselo.

Z nemocnic už chce odejít 3000 lékařů

Lékařský odborový klub, který je po uvedeném svazu druhý největší ve zdravotnictví, se ke stávce zřejmě nepřipojí, protože už vyhlásil akci Děkujeme, odcházíme.

Ta vyzývá k odchodu z nemocnic v případě, že plat lékaře v příštím roce nestoupne na trojnásobek průměrného platu v zemi, což by bylo asi na 70 000 korun měsíčně za základní pracovní dobu lékaře a u začínajícího lékaře zhruba na 35 000 korun. Z nemocnic už chce odejít 3000 lékařů.

Heger ale oznámil, že tyto požadavky jsou nereálné. Stoupenci LOK se chtějí zúčastnit demonstrace státních zaměstnanců 21. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám