Hlavní obsah

Koalice jednala pod vlivem úplňku, zní z ČSSD na adresu Kubiceho

Právo, Novinky, jov, alt, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Návrh, aby se novým ministrem vnitra stal někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice, je podle poslance a stínového ministra vnitra ČSSD Jeronýma Tejce problematický. Vadí mu jak Kubiceho minulost, tak skutečnost, že nyní působí jako spolumajitel bezpečnostní agentury. Podle bývalého ministra vnitra za ČSSD Františka Bublana bude mít Kubice ve funkci problémy.

Foto: Archiv, Právo

Poslanci ČSSD zleva František Bublan, Jiří Paroubek a Jeroným Tejc

Článek

„Mám pocit, že na to jednání mohl mít vliv včerejší úplněk,“ komentoval v úterý na dotaz Práva dohodu koalice Tejc.

„Největší problém vidím v příchodu pana Kubiceho do čela ministerstva vnitra,“ řekl Tejc s tím, že Kubice podle něj nemá odborné schopnosti vést tak velký rezort a nesplňuje podmínku nezávislosti, kterou si vládní strany při obsazování rezortu vnitra daly.

„Jako policista zasahoval do politiky a já se obávám, že jako politik bude zasahovat do policie,“ míní Tejc. Poukázal na tzv. Kubiceho zprávu.

ČSSD: Podílel se na snaze o manipulaci veřejnosti

ČSSD  oznámila, že i po uzavření koaliční dohody přinášející změny ve vládě trvá na hlasování o nedůvěře kabinetu. To by se mělo konat hned po Velikonocích. V úterý to uvedl předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Nemůže být zárukou nestrannosti a depolitizace ministerstva vnitra
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka o Janu Kubicem

„Máme řadu nových argumentů, abychom o nedůvěře této vládě jednoznačně hlasovali,“ prohlásil Sobotka, který kritizoval, že v čele rezortu vnitra má stanout právě Kubice.

Sobotka obvinil Kubiceho, že se podílel na snaze manipulovat veřejné mínění před volbami v roce 2006. „Nemůže být zárukou nestrannosti a depolitizace ministerstva vnitra,“ řekl předseda ČSSD.

Vítězem je Bárta, tvrdí Hašek

Podle místopředsedy Michala Haška je faktickým vítězem hádanice ve vládních řadách odstupující ministr dopravy Vít Bárta (VV). „V současné době je však vítězem Vít Bárta, který společně s básníkem Halasem po dnešní noci může směle zvolat: 'Já se tam vrátím!',“ uvedl Hašek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Politici ČSSD, zleva David Rath, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka, Jiří Dienstbier a František Bublan

Další místopředseda oranžových Lubomír Zaorálek dodal, že trvá na záměru svolat mimořádnou schůzi ke kauze Promopro, která se týká ministra obrany Alexandra Vondry (ODS).

Kubice bude mít problémy, míní Bublan

Bývalý ministr vnitra za ČSSD František Bublan v ČT řekl, že se obává, aby Kubice na funkci stačil. „Nepřeju mu to, ale určitě bude mít velké problémy,“ řekl v ČT bývalý šéf resortu. Připomněl, že ministr vnitra nemá na starosti jen policii, ale celou státní správu, například koordinaci úřadů, a také Českou poštu.

Zároveň upozornil, že Kubice vlastní bezpečnostní agenturu. Právě kvůli propojení Věcí veřejných s bezpečnostní agenturou ABL přitom požadovala ODS odchod Johna z čela vnitra.

Kubice podle informací obsažených v obchodním rejstříku působí jako jednatel společnosti SUB S.A., která se zabývá poradenstvím v oblasti bezpečnosti a ostrahou osob a majetku. Společníkem je mu jeho někdejší zástupce v ÚOOZ Hynek Vlas. Společnost založili společně poté, co v roce 2008 odešli od policie.

Kajínek bude ministrem spravedlnosti, nechápe Paroubek

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek, kterého se Kubiceho zpráva osobně silně dotýkala, v reakci na rozhodnutí koalice udělat z Kubiceho ministra vnitra v České televizi uvedl, že jde o podobný případ, jako kdyby byl ministrem spravedlnosti jmenován Jiří Kajínek (odsouzen na doživotí za vraždy pozn. red.), či ministrem financí Viktor Kožený (podezřelý z vytunelování fondů během kuponové privatizace, pozn. red.). Kubiceho označil za člověka, který "nectí právo".

Nominace je podle něj skandální a neuvěřitelná. "Tímto krokem se ČR dostává na úroveň Zimbabwe," uvedl poslanec, který vedl s Kubicem neúspěšné soudní spory kvůli obsahu tzv. Kubiceho zprávy. [celá zpráva]

KSČM: John dostal trafiku, ale Kubice je odborník

Komunisté nevidí v osobě Kubiceho takový problém jako ČSSD. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik soudí, že Kubice se v době, kdy pracoval na policii, projevoval jako odborník, který dobře pracoval. „Má za sebou praxi v policii,“ konstatoval v úterý Kováčik s tím, že si komunisté počkají na průběh působení nového ministra ve funkci.

Kováčik nicméně zkritizoval část úmluvy, že předseda VV a stávající ministr vnitra John ve vládě zůstane. „Uplatili VV trafikou v podobě postu vicepremiéra pro boj s korupcí pro pana Johna,“ uvedl Kováčik.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministrem vnitra bude Jan Kubice

Ministrem vnitra bude Jan Kubice. Vystřídá předsedu Věcí veřejných Radka Johna. V noci na úterý se na tom podle ČTK dohodly koaliční špičky. John bude...

Výběr článků

Načítám