Hlavní obsah

Koalice chce změnit volební zákon, ve hře jsou tři modely

PRAHA

Koaliční vláda zúžila počet variant změny volebního zákona z šesti na tři modely. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dostal za úkol vybrané varianty převést do paragrafovaného znění zákona, hotov s návrhy chce být do měsíce. Poté bude koalici čekat další diskuse nad změnou pravidel pro volby do Sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

"Redukovali jsme počet variant, necháme připravit detailní legislativní znění a teprve potom povedeme politickou diskusi v koalici i napříč Sněmovnou i Senátem," uvedl po jednání vlády premiér Mirek Topolánek (ODS).

Jednotlivé modely v různé míře kombinují dva cíle: posílení vítězné strany ve volbách a posun k přísněji poměrnému způsobu rozdělení mandátů, který by byl výhodnější pro malé strany. Právě tyto požadavky stanoví i koaliční dohoda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Autoři návrhu změn volebního zákona se inspirovali volebními systémy, které používají či používaly jiné evropské země. Návrhy ještě před jednáním vlády posoudili ministři v anketě.

Skotský a řecký model

Vláda pro další práci nakonec vybrala skotskou variantu, která má dvě skrutinia. V prvním kole by se rozdělovaly mandáty na úrovni volebních krajů, ve druhém na celostátní úrovni. Krajských mandátů by bylo 175, celostátních 25. Při rozdělení celostátních mandátů by byl zvýhodněn vítěz voleb tím, že by mandáty získával podle jiného klíče než ostatní strany. Skotská varianta v připomínkovém řízení nedostala od žádného ministerstva "červenou kartu" v podobě zamítavého stanoviska.

Řecký model počítá s tím, že by se v prvním kole hlasy rozdělily na úrovni volebních regionů takzvanou Hagenbach-Bischoffovou metodou, která byla v Česku používána do roku 1998 a vede k přísněji poměrnému rozdělení mandátů než současný systém.

Zbytek hlasů by buď připadl celostátně vítězné straně, nebo by zbytkové hlasy "posbírali" vítězové v jednotlivých volebních regionech. Tato varianta dostala v ministerské anketě nejvíce hlasů, odmítl ji ale ministr vnitra Ivan Langer. U této varianty ministerstvo připraví ještě novou variantu založenou na jiném systému přepočtu mandátu.

Bonus pro vítěze

Poslední z preferovaných variant - nizozemská - je specifická tím, že se podíl mandátů pro jednotlivé strany počítá v jediném celorepublikovém obvodu. To přináší vysokou míru proporcionality. Zvýhodnění vítěze voleb je zajištěno buď bonusem zhruba deseti mandátů, nebo takzvaným degresivním bonusem, který by se snižoval podle získaného procenta hlasů.

Pospíšil na tiskové konferenci podotkl, že během diskuse padl i požadavek zařadit mezi zvažované modely i návrh, který nechala před deseti lety vypracovat vláda Josefa Tošovského. Nakonec bude ale tým na ministerstvu spravedlnosti rozpracovávat pouze tři z původně navržených šesti modelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám