Hlavní obsah

Kmoníček: Mezi Zemanem a Sobotkou rostou náznaky důvěry

Právo, Jan Rovenský
Praha

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček v rozhovoru pro páteční Právo naznačil, že mezi prezidentem Milošem Zeman a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou rostou náznaky vzájemné důvěry. Zdůraznil nutnost obsazení postu premiéra, ministra zahraničí a ministra průmyslu členy stejné strany, aby se předešlo soubojům, které trápily vládu Petra Nečase (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

Článek

V kuloárech se říká, že byste se mohl z pozice šéfa zahraničního odboru Hradu přesunout do vlády jako ministr zahraničí a Lubomír Zaorálek by byl vicepremiérem pro EU. Nabídl vám to někdo? Máte takové ambice?

Nenabídl, neboť žádná jednání nevedu. Jsem kariérní diplomat a řadový člen ČSSD, který pracuje v kanceláři prezidenta. Každá moje případná jiná úloha je věcí dohody ČSSD a prezidenta.

Podstatné je dnes pouze to, aby fungovala komunikace soc. dem. s Hradem a aby portfolia premiéra, šéfa diplomacie a ministra průmyslu a obchodu byla obsazena stejnou stranou. Bez toho bychom si koledovali o návrat do časů věcných soubojů Nečasovy vlády, kdy byl pak problém už všechno – od jmen velvyslanců až po podporu exportu v zemi, která na něm přece životně závisí.

Osobní ambice jsou irelevantní, teď je třeba dohod, politických kompromisů a práce. Jak a s kým se k této jednotě předseda Sobotka nakonec dostane, to nechme na něm.

Pustil by vás Zeman z Hradu?

Pokud by to pomohlo nějakému řešení, věřím, že bych se s panem prezidentem dohodl.

Jste sice člen ČSSD, ale jste také vnímán jako Zemanův člověk. Proč by se tedy teoreticky měl Sobotka oslabovat a kývnout de facto na hradního ministra, kterému navíc nebude příliš věřit?

Nevěřím, že by existovala paranoia, která činí primárně nedůvěryhodným každého člena ČSSD, který pracuje pro prezidenta. Naopak, u obou pánů sleduji pozvolna stoupající potenciál jisté základní důvěry, který je pro příští spolupráci klíčový.

Jste ale na Hradě jediný člen ČSSD…

Na zahraničním odboru jistě ano, jinak ale na Hradě politické názory pracovníků nekádruji. Přijde mi pro soc. dem. docela výhodné, že tuto cestu na Hrad může využít.

Naznačujete, že by Zeman mohl blokovat vládu, kdyby Zaorálek byl šéfem diplomacie?

To nechme na prezidentovi. Pro mě je klíčový vztah Hradu a MZV. To je asi jediný resort, se kterým kancelář prezidenta hovoří několikrát denně, a proto je osobní vztah šéfů obou úřadů obzvlášť citlivou věcí. Mojí úlohou je dosahovat dohod a to je cíl vyšší, než s kým je dosahujete a ze které židle.

I kdyby Sobotka se Zaorálkem Zemanovi ustoupil, proč by měl navrhnout vás, úředníka, a ne politika ze soc. dem., nebo směnit diplomacii s ANO za jiný resort?

Neumím odpovědět. Moje jediná výhoda je opravdu v tom, že tuhle práci po dvaceti letech v diplomacii snad celkem umím. Zda, kdy, jak a komu se to politicky hodí nebo nehodí, to není na zhodnocení pro mě.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám