Hlavní obsah

Klausův přítel Lukeš odmítl amnestii, chce slyšet rozsudek

Právo, Radim Vaculík

Podnikatel Petr Lukeš označovaný za přítele Václava Klause odmítl prezidentskou amnestii, díky níž plzeňský krajský soud v pondělí zastavil jeho stíhání v souvislosti s desetiletým a dodnes neskončeným případem vytunelovaných Válcoven trub Chomutov.

Článek

Lukešův obhájce Vítězslav Květenský Právu řekl, že jeho klient i přes udělenou milost trvá na projednání kauzy u hlavního líčení, o což ve středu požádal plzeňský soud. Na to má podle trestního řádu právo a senát tak musí jeho žádosti vyhovět.

I kdyby pak ale případně uznal Lukešovu vinu, vzhledem k vyhlášené amnestii mu nemůže uložit žádný trest.

„Právě dnes jsem dostal usnesení soudu o zastavení klientova stíhání na základě amnestie a během odpoledne jsem tam poslal prohlášení v tom smyslu, že pan Lukeš žádá o projednání případu,“ uvedl ve středu advokát Květenský.

Již dvakrát je zprostil soud

Amnestie se podle něj Lukeše dotkla v tu nejnevhodnější dobu, protože právě tento týden měl plzeňský soud případ znovu řešit a vynést verdikt. „Čekali jsme jiné rozhodnutí než to o amnestii,“ poznamenal obhájce.

Soud v minulosti už dvakrát tohoto bývalého šéfa skupiny Cimex, pod niž spadá hotelová síť Orea Hotels, obžaloby zprostil.

Poprvé jeho závěry potvrdil i odvolací pražský Vrchní soud, ale z podnětu dovolání nejvyššího státního zástupce se případ rozhodnutím Nejvyššího soudu vrátil znovu do Plzně.

Tamní senát počátkem loňského roku Lukeše a pět dalších bývalých manažerů válcoven opět osvobodil, ale na základě odvolání žalobce vrátil Vrchní soud kauzu zase do západočeské metropole.

Případ se táhne od roku 1997

Lukeš, který od konce roku 1997 žije s rodinou v USA, podle Květenského věřil v soudní očištění vynesením rozsudku u hlavního líčení, proto chce v jednání pokračovat. I když bude stejně jako od počátku v jeho nepřítomnosti. Svou vinu opakovaně odmítl.

Lukeš začal mít problémy se zákonem v roce 1997, kdy společnost Cimex, kterou založil se svou nynější manželkou Janou Sobotovou, vstoupila do chomutovské skupiny VT Dioss. Závazky firmy, která vyráběla bezešvé trubky, byly tehdy až 4,6 miliardy korun.

Majetek společnosti VT Dioss a tří dceřiných firem údajně převedl Lukeš se svými obchodními partnery na novou firmu Válcovny trub Chomutov.

Ta však kupní cenu nezaplatila v hotovosti, ale směnkami se splatností na deset a třináct let. Vše ale skončilo konkurzem. Lukeš později odmítl, že by v původních firmách nic nezůstalo. Navíc jeho lidem se prý podařilo výrobu trubek zachránit.

Také policií vyčíslená škoda 4,5 miliardy korun se během deseti let řízení postupně snižovala až na necelou pětinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám