Hlavní obsah

Klausova kandidátka do ÚS naráží kvůli členství v KSČ

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se svou kandidátkou na funkci soudkyně Ústavního soudu Jaroslavou Novotnou zřejmě u senátorů nepochodí. Zákonodárci mu mají za zlé, že navrhuje bývalou členku KSČ, kam vstoupila v roce 1977, rok před ukončením právnické fakulty, a opustila ji až po dvanácti letech v prosinci 1989.

Foto: Ústavní soud, Novinky
Článek

"Klub je pro volné hlasování, tedy každý se rozhodne podle svého uvážení," řekl Právu šéf ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera (ODS). Vzhledem k tomu, že jde o tajné hlasování, nemusí frakce ODS Klause, jako svého čestného předsedu strany, jednoznačně podpořit. ODS má ale 36 hlasů a jen pět jí chybí k nadpoloviční většině.

"S našimi hlasy nelze počítat," řekla za Klub otevřené demokracie jeho nová šéfka Soňa Paukertová (za US-DEU). Podle místopředsedy tohoto klubu Jana Hadravy "existují lepší kandidáti, kteří mají osobní integritu pevněji zakotvenou na demokratických principech a názorech". Klaus, jak dodal, udělal nepochopitelný krok, když navrhuje kandidáty takového typu.

Výhrady zazněly i z lidoveckého klubu. Novotná své členství v KSČ senátorům vysvětlovala tím, že ve straně byla z profesních důvodů, aby mohla dělat prokurátorku, řekl ČTK předseda ústavní komise Jiří Stodůlka (KDU-ČSL). Státní žalobkyně podle svého životopisu působila na Obvodní prokuratuře pro Prahu 4. Do KSČ vstoupila v roce 1977.

Padesátiletá žalobkyně byla ministrem spravedlnosti přidělena k vrchnímu zastupitelství před dvěma lety. Pracuje v odboru trestního řízení, specializuje se na stíhání drogové kriminality. Její sestup z Nejvyššího státního zastupitelství na vrchní zastupitelství byl podle Stodůlky způsoben evidentně tím, že její nadřízení nebyli spokojeni s prací, kterou vykonávala na odloučeném pracovišti v Praze. Novotná působila jako ředitelka odboru právního styku s cizinou.

Stodůlka však ocenil její odborné znalosti. "V trestním právu má maximální vědomosti a přehled," řekl. S poukazem na své přísné nároky na ústavní soudce, ale dodal, že si ho nezískala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám