Hlavní obsah

Klausova amnestie je jeho první, celkově čtvrtá od roku 1990

• Aktualizováno

Dílčí amnestie, kterou na Nový rok vyhlásil prezident Václav Klaus, je jeho první, celkem čtvrtá od roku 1990. Tři amnestie vyhlásil v 90. letech prezident Václav Havel.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Za posledních 23 let byla amnestie vyhlášena čtyřikrát.

Článek

Tu první Havel vyhlásil hned v roce 1990 a byl to první z jeho kroků, které udělal po zvolení československým prezidentem. Šlo o největší amnestii v historii. Vězení opustilo 23 000 lidí z celkového počtu vězněných 31 000. Z toho 15 000 opustilo věznice v ČR, zbytek na Slovensku.

Trest byl prominut lidem, kteří měli sazbu do dvou či tří let, vyšší tresty se krátily na polovinu. Amnestie se nevztahovala na nejvážnější trestné činy jako vražda či znásilnění. Velmi kritizovaným krokem Havel zamýšlel prominout tresty, které udělil svržený režim.

Mnohem menší amnestii vyhlásil Havel v únoru 1993 hned poté, co byl zvolen prezidentem nově vzniklé České republiky. Věznice tehdy opustilo asi 130 lidí.

Amnestie
Prezident má právo vyhlásit amnestii na základě článku 63 Ústavy. Podle téhož článku patří amnestie mezi úkony, které musí kontrasignovat premiér či jím pověřený člen vlády. „Za rozhodnutí prezidenta republiky, které vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, odpovídá vláda,“ uvádí rovněž Ústava.

U příležitosti znovuzvolení vyhlásil Havel amnestii v roce 1998. Vztahovala se na ty, kdo byli poprvé trestně stíháni, či odsouzeni za méně závažné trestné činy. Bylo propuštěno asi 930 vězňů.

Z vězení odejdou například starší lidé

Prezident Václav Klaus v průběhu svých dvou funkčních období žádnou amnestii nevyhlásil. Učinil tak až první den roku 2013 k příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Mají být prominuty nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 a nejsou delší než rok.

Václav Klaus vyhlásil amnestiiVideo: Prima FTV

U lidí, kterým už bylo nebo letos bude minimálně 75 let, se prezident rozhodl prominout i tresty nebo jejich zbytky, jestliže trest nepřesáhl 10 let. Zastavil také některá starší trestní stíhání a prominul podmíněné tresty kratší dvou let a ty, uložené osobám starším 70 let, i nevykonané tresty obecně prospěšných prací nebo domácího vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám