Hlavní obsah

Klaus zpochybňuje Lisabonskou smlouvu s dodatky

PRAHA/BRUSEL

Český prezident Václav Klaus v pátek znovu kritizoval Evropskou unii. Rozhořčil jej ústupek, který evropská sedmadvacítka odsouhlasila v souvislosti s možným opakováním irského referenda k Lisabonské smlouvě. Irové mimo jiné požadovali, aby i nadále měli svého eurokomisaře.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Přeci není možné, aby teď se takto včera (míněno ve čtvrtek) v podvečer dohodl někdo v Bruselu, že to bude jinak. To by se ta smlouva musela přeci přepsat nějakým způsobem, ne? A to by pak nemohly platit ty ratifikace nebo to by se o ní muselo znovu hlasovat všude možně," řekl v pátek Klaus.

Brusel podle Klause demonstruje, že na smlouvě příliš nezáleží a že její text je velmi ohebný. "Já myslím, že se to opravdu musí dohnat všechno do důsledků. Buď to vše platí, nebo neplatí," dodal.

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie se v pátek v Bruselu dohodli, že Irsko od Unie dostane záruky, že i po přijetí smlouvy bude mít svého eurokomisaře a že neztratí vliv na daňovou i rodinnou politiku. Zároveň nebude narušena jeho tradiční neutralita.

Podle Lisabonské smlouvy by příští komise měla mít stejný počet členů jako nyní. Po roce 2014 by se ale jejich počet zredukoval tak, že by odpovídal dvěma třetinám členských zemí EU. Tomu by se však zabránilo zvláštním dodatkem, který by se mohl předložit ke schválení s nějakou jinou smlouvou, například o přistoupení Chorvatska. Takovéto řešení se však Klausovi nepozdává.

Topolánek oponuje

"Já souhlasím s tím, že je do budoucna nutné řešit počet komisařů, ale v tuto chvíli si nemyslím, že je to tak dramatický problém, jak naznačuje pan prezident," reagoval na Klausova slova premiér Mirek Topolánek, který na summitu vedl českou vládní delegaci.

Klausovi by se ke smlouvě líbilo referendum

Podle Klause představuje Lisabonská smlouva pouze jednou z mnoha alternativ budoucnosti Evropské unie. Zároveň připustil, že by k Lisabonské smlouvě uvítal vypsání referenda, což však označil jako málo pravděpodobné.

Prezident se kriticky vyslovil také k mottu, které bude provázet nadcházející české předsednictví Radě EU. Heslo "Evropě to osladíme" označil prezident za "příliš sebevědomé, ne-li chvástavé". Dodal také, že "nic takového nemůže být naší ambicí a já chci věřit, že to není ambicí ani naší vlády."

Reklama

Související články

Topolánek je statečný muž, prohlásil Sarkozy

Vítězství premiéra Mirka Topolánka v boji o vedení ODS je skvělou zprávou pro Evropu. Prohlásil to v pátek v Bruselu na závěr summitu Evropské unie francouzský...

Výběr článků

Načítám