Hlavní obsah

Klaus zopakoval své obavy z nevládních organizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus trvá na tom, že jeho obavy z postdemokracie jsou oprávněné. Na úterním semináři Centra pro ekonomiku a politiku zopakoval, že pod pojmem vidí především nátlak různých nevládních organizací, které chtějí promlouvat do běžného života lidí, přestože nemají mandát vzešlý z voleb, určitou novou ideologii.

Článek

Seminář CEP podle Klause uspořádal kvůli ohlasu, který vyvolaly na jaře jeho "dvě nevinné věty" pronesené na varšavském summitu Rady Evropy.

Téměř devět desítek neziskových organizací vyzvalo tehdy prezidenta k omluvě za výroky o nebezpečnosti neziskového sektoru pro demokracii. Ohradili se i bývalí disidenti. Už tehdy Klaus uvedl, že svá slova nemířil proti neziskovému sektoru jako takovému, ale lidem, kteří začali do aktivit neziskových organizací vnášet ideologii. Dnes to zopakoval. "Nediskutovali jsme o NGO (nevládní organizace), ale NGOismu, ideologii," uvedl s tím, že nechce rušit "zahrádkářské organizace".

Zrůdný příklad: Live8

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl za "zrůdný" příklad prosazování vůle některých skupin na úkor méně aktivních označil nedávný mezinárodní koncert hvězd, který měl upozornit politiky nejvyspělejších států na chudobu v Africe. Nic by prý neměl proti klasickému charitativnímu koncertu, tato akce byla ale motivována politicky k ovlivnění demokraticky zvolených zástupců na úkor méně angažovaných, vysvětlil svůj postoj. "Považuji to za velmi, velmi přesné," glosoval prezident Jaklův příklad.

Ředitel české pobočky mezinárodní organizace Greenpeace Jiří Tutter oponoval prezidentovi slovy o tom, že Greenpeace a zřejmě i ostatní nevládní organizace mají svou ideologii, a to hledání pravdy a prosazování spravedlnosti a práva. "Není možné, že úlohou Greenpeace je hledání pravdy," opáčil později Klaus s tím, že Tutter to zřejmě nemyslel vážně. "Hrozba je větší, než jsem si myslel," uzavřel Tuttrův vstup prezident s úsměvem.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus vzkázal kritikům, aby si nepletli dobu

Prezident Václav Klaus se v pondělí ohradil proti kritice, která se na něj snesla poté, co ostře vystoupil proti nevládním hnutím a organizacím. Pokud podle...

Výběr článků

Načítám