Hlavní obsah

Klaus vyzval vládu, aby respektovala odpor k radaru

WASHINGTON/PRAHA

Česká vláda by měla respektovat odpor občanů vůči americkému záměru postavit v ČR radarovou základnu a celou věc jim hlavně pořádně vysvětlit. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) to řekl český prezident Václav Klaus.

Článek

"V první řadě si myslím, že tato opozice (vůči radaru) by se měla respektovat. Je reálná. Nikdo si ji nevymyslel. Průzkumy veřejného mínění, které se uskutečnily, nikdo nezfalšoval," řekl Klaus.

Podle něj mají Češi historicky velice špatnou zkušenost s životem v blízkosti cizích vojenských základen a navíc necítí, že by jim hrozilo nějaké reálné nebezpečí, před nímž by je plánovaný radar mohl ochránit.

Klaus se pustil i do Klvani, prý jen zjednodušuje

"Tohle je role politiků a analytiků vysvětlit (lidem) stupeň hrozby, rizika... Ale myslím, že o to vysvětlit stupeň rizika se tady nikdo nesnaží," řekl Klaus.

V souvislosti s tím prezident kritizoval práci vládního mluvčího pro protiraketovou obranu Tomáše Klvani. "Když někdo všechno trivializuje a zjednodušuje, tak jako Klvaňa, pak dělá snahám o shodu na rozumném řešení v této věci medvědí službu."

Hysterie kolem oteplování je podle Klause směšná

Velice obšírně Klaus s novináři hovořil o svých názorech na globální oteplování a zopakoval argumenty obsažené v jeho nedávno vydané knize Modrá, nikoli zelená planeta. Klaus tvrdí, že "módní" téma globálního oteplování může sloužit jako zástěrka pro útok na svobodu jednotlivce a nabádá, aby lidé argumenty ochránců životního prostředí přijímali kriticky.

Podle prezidenta na to, zda existuje něco jako globální oteplování, zda je nebezpečné a kdo je způsobil, nemají jednotný názor ani vědci. "Hysterie kolem tohoto (tématu) v západní Evropě a v USA je směšná a nedůstojná a není pochyb o tom, že za několik let či desetiletí se nám lidé budou smát a divit se, jestli jsme se v prvním desetiletí 21. století nezbláznili, když jsme vsadili na tuto kartu."

"Nejde o skepticismus. Myslím, že se na to musíme podívat realisticky a nebláznit z toho. To je ta hlavní věc: nebláznit," uzavřel Klaus.

Klaus: EU potlačuje identitu

Rozhovor se stočil i na Klausovy názory na Evropskou unii. I tady český prezident na otázku novinářů opět zopakoval, čím je podle něj unie nebezpečná. "EU si čím dál tím víc osobuje roli jakéhosi nadnárodního státu. Potlačuje identitu všech (členských) zemí - naší i všech ostatních," uvedl prezident. 

Podle něj je to zřejmé na každém kroku, Klaus nicméně "nadvládu evropského superstátu" ilustroval jedním příkladem. Podle něj je třeba symbolické, že na poznávacích značkách aut je zkratka EU větší a viditelnější než zkratka příslušného státu.

"To je učebnicový příklad pokusu potlačit, vymazat základní identitu, která formovala evropský kontinent a vtiskla mu jeho charakteristické rysy... Dívat se na poznávací značky není euroskepticismus. V centimetrech měřím velikost písma... To je jednoduše přesný, ostrý pohled na tuto záležitost."

Reklama

Související články

Radar v referendu odmítla další obec

Vybudování protiraketového radaru ve vojenském újezdu Brdy v sobotní referendu odmítla drtivá většina účastníků místního referenda v Lázu na Příbramsku....

Výběr článků

Načítám