Hlavní obsah

Klaus: vývoj kauzy Kořistka mi dává za pravdu

Právo, ČTK, pem
OLOMOUC/PRAHA

Prezident republiky Václav Klaus odmítl výrazněji komentovat současnou situaci v korupční kauze kolem poslance Zdeňka Kořistky. "Žádné silné soudy dělat nechci," řekl ve čtvrtek Právu s tím, že mu však vývoj situace dává za pravdu v jeho dřívějších prohlášeních.

Foto: Jef Kratochvil
Článek

"Ale jedno si odpustit nemohu. Myslím, že média zaregistrovala můj první soud o té věci před několika týdny a mám pocit, že mi dosavadní vývoj situace spíše dává za pravdu," řekl Právu v Olomouci. Klaus již dříve varoval před vyvoláním umělého skandálu a označil Kořistku za ne zcela důvěryhodnou osobu. Také krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová mluvila o "nevěrohodnosti" Kořistkovy osoby.

Premiér Stanislav Gross nepokládá stanovisko Andělové k postupu policie v případu Zdeňka Kořistky za "zjevenou pravdu". Andělová tvrdí, že policie postupovala při vyšetřování údajného podplácení unionistického poslance nezákonně. Premiér dnes řekl, že k věci se ještě musí vyjádřit vrchní státní zastupitelství, a až se státní zástupci dohodnou, bude možné se ke kauze vrátit.

"Pokud někdo dospěje k závěru, že policie něco porušila, pak k tomu jsou příslušné mechanismy. Ale to není na premiérovi, aby je spouštěl," upozornil Gross novináře. Podle něj je právě na státním zastupitelství, aby konalo, zjistí-li, že policisté spáchali trestný čin. "Já bych chtěl, aby každý zachoval chladnou hlavu," poznamenal předseda vlády.

Policejní prezident Jiří Kolář v Českém rozhlase uvedl, že z procesního hlediska je třeba dál případ prošetřovat, ale z pohledu "vnějších otázek" si není vůbec jist tím, zda to má ještě cenu. Už ve středu ale kategoricky odmítl tvrzení, že policie postupovala nezákonně.

Reklama

Související články

Dalík a Večerek po propuštění

V pátek byli propuštěni z policejní cely Jan Večerek a Marek Dalík, kteří byli obviněni z podplácení poslance Zdeňka Kořistky (US-DEU). Hned poté oba poskytli...

Výběr článků

Načítám