Hlavní obsah

Klaus volá po volebním spojení stran, které odmítají omezení kvůli koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý prezident Václav Klaus je nespokojený se současnými poměry v zemi. Vadí mu mimo jiné omezení kvůli epidemii koronaviru. V prohlášení proto vyzval, aby se pro letošní sněmovních volby spojily strany, kterým záleží na občanských svobodách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

Zmínil v této souvislosti například SPD a Trikolóru, kterou vede jeho syn. Zároveň varuje před takzvanou radikální levicí, za kterou označuje Piráty. Text prohlášení zveřejnil Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Exprezident Klaus: Teplotu jsem měl dva dny, nepropadl jsem panice. To doporučuji všem

Domácí

Ze současného stavu Klaus v prohlášení viní vládu. "Odmítáme pokračování dosavadní ničivé vládní politiky a požadujeme návrat k občanské a ekonomické svobodě, která je předpokladem normálního života v zemi a jedinou zárukou její prosperity," uvedl Klaus. Text je označen za provolání nespokojených občanů České republiky, bývalý prezident a zakladatel Občanské demokratické strany ho podle svého vyjádření zformuloval na základě velkého množství podnětů od lidí.

Klaus připomněl, že přes veškerá opatření je ČR jednou z nejpostiženějších zemí na světě. Podle něj to nebylo nezbytné. Na současné politické scéně ale nevidí síly, které by se programově snažily prosazovat návrat k poměrům, které označuje za normální. Výjimkami jsou podle něj Trikolóra, SPD a několik jedinců.

Piráti jsou podle Klause radikální síly

"S velkým znepokojením sledujeme na Západě probíhající nástup extrémní nové levice a její nepřátelství vůči svobodě a kapitalismu," uvedl Klaus. Zmínil volební průzkumy a rostoucí preference Pirátů, které nazval "radikálními sílami". Údajné nebezpečí podle něj nevnímá většina současných parlamentních stran.

Václava Klause do Krkonoš vezli přímo policisté

Domácí

"Vyzýváme všechny, kteří sdílejí náš pohled a kterým není lhostejný osud naší země, aby se pokusili domluvit a táhnout za jeden provaz. Aby představitelé nejrůznějších politických i občanských seskupení v nadcházejících volbách nedopustili propadnutí hlasů svých stoupenců," napsal Klaus. Komu jde o dobrou věc, nemůže podle něj trvat na vlastní cestě a vlastní kandidátce. "Volič má jen jeden hlas, zvažte proto, jak a s kým se spojit," dodal.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Pokuta za vystupování bez roušky

Klaus v minulosti několikrát vystupoval na veřejnosti bez roušky nebo jiné ochrany obličeje. Kvůli loňskému říjnovému vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze dostal pokutu 10 000 korun od pražské hygienické stanice. Proti rozhodnutí podal odpor. Letos v lednu se zúčastnil protestu na Staroměstském náměstí, kde bylo několik tisíc lidí. Mimo jiné se bez roušky fotografoval s ostatními účastníky demonstrace. Svůj odpor proti vládním opatřením v minulosti označil za formu občanské neposlušnosti.

Podle hygieny Klaus veřejnost neovlivňuje, proto nízká pokuta za neroušku

Domácí

Klaus se covidem nedávno nakazil, na začátku března mu skončila povinná karanténa. Kromě vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici se léčil doma běžně dostupnými medikamenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám