Hlavní obsah

Klaus vetoval penzijní reformu

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, dan, tin, jov, rsk

Prezident Václav Klaus vetoval zákony důchodové reformy. Vadí mu, že nejde o konsensus širšího spektra společnosti a varoval rovněž před nejistými výhledy stran vývoje ekonomiky i politických konstelací. V pondělí to uvedl na stránkách klaus.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus v dopise, který adresoval předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS), zdůraznil, že důvody jeho veta jsou zcela jiné než ty, s nimiž operuje opozice.

Penzijní reformu považuje prezident za zcela zásadní změnu sociálního systému. "V tomto případě takový konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti neexistuje," upozornil prezident.

Klaus připomněl, že po senátním vetu byl návrh protlačen jen nejtěsnější většinou. "Silové protlačení této klíčové změny Parlamentem nedává dobrou perspektivu pro její dlouhodobou udržitelnost a pro stabilitu podmínek v příštích možných politických konstelacích," varoval a dodal, že nejisté jsou i ekonomické vyhlídky, neboť lidé nemají příliš velkou důvěru investovat do druhého pilíře reformy, který mají nabídnout soukromé fondy.

Proč až teď, diví se ministři

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se podivil, proč prezident vetoval i prováděcí normu. „Nebudu se pouštět do odborné polemiky o nastavení a načasování důchodové reformy. Věcně ale skutečně nerozumím vetu teď a u této technické normy, když takový postup prezident neuplatnil u schvalování základních norem pro nastavení důchodové reformy před několika měsíci,“ uvedl ministr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministři Jaromír Drábek (vlevo) a Miroslav Kalousek (oba TOP 09) míří na jednání vlády

"Pan prezident změnil názor. Tyto zákony už jednou podepsal v rámci zákonů souvisejících s jednotným inkasním místem, aniž by měly větší parlamentní politickou podporu. Z toho je zřejmé, že jím uváděné argumenty jsou pouze zástupné. Oč mu jde doopravdy, se mohu pouze domýšlet," sdělil v reakci ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Je to hazard, tvrdí prezident

"V takové situaci je spuštění této reformy hazardem s důvěrou občanů, hazardem se stabilitou důchodového systému a hazardem s veřejnými i soukromými financemi," varoval prezident, jenž míní, že nejsou jasné dopady reformy na ty, kteří již v důchodu jsou, případně na něj budou odkázáni v nejbližších letech.

V případě prosazení reformy Klaus očekává další nárůst schodku penzijního systému. "Financovat ho dalším a dalším zvyšováním daní není únosné," připomněl kabinetu svůj dlouhodobý odpor ke zvyšování daňové zátěže. Právě kvůli zavedení druhého pilíře přitom vláda změnila sazby DPH.

Gazdík: Prezident destruuje, mohl zasáhnout dřív

"Zdá se, že se pan prezident rozhodl destruovat, co se dá," řekl Právu předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Podle něj je veto velice zvláštní zvláště u Václava Klause, který je v české politice 20 let a ví, že současný důchodový systém je neudržitelný. "Mohl ho během svého působení ve vrcholné politice již několikrát změnit," uvedl Gazdík a podotkl, že prezident mohl několikrát během přípravy reformy svolat jednání politiků, kteří by podle něj přistoupili na to, aby hlava státu připojila své nápady a připomínky.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) uvedla, že veto je prezidentovým ústavním právem. „Uvítala bych ale, kdyby v případě důchodové reformy bylo provázeno alternativním návrhem. Současný důchodový systém udržitelný není,“ sdělila Právu.

Poslankyně LIDEM Dagmar Navrátilová obdobně uvedla, že veto neřeší penzijní reformu. „Pokud prezident návrh vetoval, očekávala bych i návrh řešení,“ podotkla.

Rebelové z ODS stojí za Klausem jako jeden muž

"Souhlasím s panem prezidentem, že není možné dělat reformu současného důchodového systému, aniž by na ni stát měl připravené prostředky. Podobně jako on, já a mí kolegové nechceme financovat důchodovou reformu ze zvyšování daní. Škodí to ekonomice i samotnému konceptu reformy," řekl Právu vůdce rebelů v ODS Petr Tluchoř, který už dříve prohlásil, že důchodovou reformu a církevní restituce by měl stát financovat z privatizace některých podniků.

Vzápětí poslal Právu textovou zprávu úplně totožného znění i další rebel Jan Florián.

ČSSD chce pro reformu odklad, jinak ji hodlá zrušit

Veto hlavy státu naopak potěšilo ČSSD. „Sociální demokracie vítá veto prezidenta republiky. Vznik tzv. druhého pilíře dlouhodobě odmítáme jako riskantní a velmi drahý krok,“ řekl v pondělí Novinkám šéf strany Bohuslav Sobotka. Veto podpoří jeho strana i při hlasování ve Sněmovně. Pokud bude důchodová reforma i přes prezidentův nesouhlas zavedena, ČSSD plánuje, že ji po volbách, pokud bude vládnout, zruší. „Jsme připraveni druhý pilíř úplně zrušit,“ deklaroval Sobotka.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Upozornil přitom, že se vládní koalice dostala do časové pasti. Kvůli neshodám není schváleno zvýšení DPH, z výnosů se přitom má reforma hradit. Navíc nejsou doposud schváleny prováděcí zákony k druhému pilíři, který má být uveden v život od Nového roku. „Pokud se máme vyhnout chaosu a zmatkům, tak navrhujeme platnost důchodové reformy odložit na rok 2015, na dobu po volbách,“ uvedl Sobotka.

Druhý pilíř důchodového systému

počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. V současnosti to činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.

Také komunisté prezidentův verdikt ocenili. Veto přitom neočekávali. „Za prvé, nečekal jsem to, za druhé, jsem rád, že to udělal,“ řekl Novinkám lídr KSČM Vojtěch Filip s tím, že stejně jako ČSSD jeho strana veto ve Sněmovně podpoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám