Hlavní obsah

Klaus: smlouvu o radaru bez váhání podepíšu

Novinky, znk
PRAHA

Prezident Václav Klaus po 13. hodině opustil rehabilitační kliniku Malvazinky. Po operaci kyčle se bude dál léčit na zámku v Lánech. Na brífinku s novináři při odchodu z kliniky řekl, že smlouvu o radaru, pokud ji schválí parlament, "bez váhání" podepíše. Smlouvu mezi USA a ČR podepsali ministři zahraničí obou zemí v úterý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus se před rehabilitační klinikou Malvazinky setkal s novináři.

Článek

"Když to projde parlamentem, bez váhání to podepíšu," řekl Klaus. Podle něj jde o další tmelící prvek partnerství s USA. "I vzhledem k našemu angažmá v EU potřebujeme stát na dvou nohách," dodal.

:. Václav Klaus se bude po operaci kyčle dále léčit na zámku v Lánech.foto: Právo/Petr Hloušek

K protestům odpůrců radaru uvedl, že je normální, když lidé mají různý názor. "V jednom rajčeti tragédii nevidím, je úkolem politika umět jedno rajče přežít, taky jsem pár rajčat za svůj politický život zažil," uvedl s odkazem na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (za SZ), po kterém v úterý jeden z demonstrantů hodil rajče.

Klaus si rýpnul do Schwarzenberga kvůli Čunkovi

Klaus si neodpustil lehkou kritiku na ministrovu adresu, a to kvůli auditu financí vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Prý nechápe, proč si Schwarzenberg ještě jeho výsledky neprostudoval, když jej má už týden k dispozici.

:. Prezident Václav Klaus opustil rehabilitační kliniku v Malvazinkách.foto: Právo/Petr Hloušek

"Nerozumím tomu, jestli má někdo od pondělí jistý spis a říká, že nemá čas, to si představit nedovedu, já bych v první vteřině, kdy bych ho dostal, spis otevřel a podíval se na výsledek," řekl Klaus.

Klaus svolává schůzku do Lán

Klaus už chce příští týden začít aktivně pracovat. Do Lán plánuje svolat schůzku k české zahraniční politice. Pozval na ni premiéra Mirka Topolánka, vicepremiéra Alexandra Vondru a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (za Stranu zelených). Hovořit by měli o českém předsednictví EU, lisabonské smlouvě a výměnách velvyslanců.

I když hlavním tématem schůzky podle Klause mají být otázky zahraniční politiky obecně, chystá se s předsedou vlády a ministry probrat tři "subtémata". Jedním z nich je dělení funkcí a pravomocí při předsednictví EU, které Česko převezme v prvním pololetí příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám