Hlavní obsah

Klaus se s Kostelkou shodl na reformě

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus si ve čtvrtek na Pražský hrad pozval k tříhodinovému setkání ministra obrany Miroslava Kostelku a další armádní špičky. Hlava státu podle ministra podporuje armádní reformu, ale má výhrady ke skutečnosti, že rozpočet ministerstva obrany vychází z hrubého domácího produktu.

Foto: Alena Oudová

Návštěvníci úterního Dne otevřených dveří budou moci v přátelské atmosféře diskutovat se zástupci jednotlivých kateder o studiu daných oborů.

Článek

"Nelíbí se mu třeba - a je to celkem pochopitelné, protože se to nelíbí ani nám - že vycházíme z HDP, který je vždycky predikován dopředu a nemůže se měnit. Asi ideální by bylo pro resort obrany, kdybychom vycházeli z absolutního čísla," řekl po skončení schůzky Kostelka novinářům. Klaus podle jeho slov nežádal ještě větší úspory v armádě. "Jsme na hranici možností," poznamenal ministr.

V rozpočtu na příští rok získá obrana 2 procenta HDP, přičemž původě se počítalo s 2,2 procenta, což mj. vedlo k rezignaci bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Klausova kritika návaznosti rozpočtu obrany na HDP je novinkou. Např. v tzv. tolerančním patentu z roku 2000 tehdy Klausova ODS zavázala Zemanovu vládu, aby dávala na obranu každý rok 2,2 procenta HDP. Občanští demokraté si poté pochvalovali, že vláda skutečně tento slib plnila.

Hovořili i o Hradní stráži

K setkání s prezidentem Kostelka dále řekl: "Myslím, že jsme se shodli na některých věcech, některé věci jsme si vysvětlili. Pan prezident byl velmi vstřícný. Konkrétně šlo o průběh reformy, o to, jak bude tato reforma vypadat, jaké budou vojensko-politické ambice armády, jak budeme působit v misích, jak zabezpečíme obranu této země."

Prezident s představiteli ministerstva obrany a armády hovořil také o Hradní stráži, kterou v poslední době trápí řada skandálů. "To není otázka reformy hradní stráže, ale profesionalizace. Jde o to, jak v profesionální armádě zabezpečit i profesionální hradní stráž," uvedl k tomu Kostelka s tím, že na tom se s prezidentem shodli. Konkrétní dohodu však neupřesnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám