Hlavní obsah

Klaus se hašteří s Topolánkem, kdo vtáhl do politiky více svého byznysu

Podle prezidenta Václava Klause ODS v posledních volbách doplatila na předchozí vedení strany pod taktovkou Mirka Topolánka, kdy prorostly stranou lobbistické struktury. Topolánek si to nenechal líbit a vracel stejnou kartou: to Klause už od dob divoké privatizace obklopuje podnikatelská klika. Podle Topolánka je spíše prezident symbolem prorůstání byznysu a politiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Naposledy se prezident Václav Klaus setkal formálně s expremiérem Mirkem Topolánkem v lednu. Notovali si, že je třeba zabránit propadu deficitu.

Článek

Prezident v MfD prohlásil, že "ODS samozřejmě doplatila na nešťastné Topolánkovo předsednictví a na prorůstání lobbistických struktur do této politické strany". Dodal však, že "v tomto neblahém trendu ODS nebyla sama". Klaus připomněl, že občanští demokraté jako dominantní vládní strana v posledních čtyřech letech a jako nejsilnější strana v dnešní vládě platí "daň za vládnutí".

Pokud byl kdy v Česku někdo symbolem prorůstání byznysu do politiky, byl to právě Václav Klaus.

"Vyjádření Václava Klause pro MfD mne znechutilo, a ačkoli to normálně nedělám, musím na toto lživé prohlášení reagovat," reagoval zostra Topolánek. Hlavě státu by prý rád připomenul, že od jara už není předsedou ODS, nebyl na předvolebních plakátech a za výsledek voleb tak nenese žádnou odpovědnost.

"A pokud byl kdy v Česku někdo symbolem prorůstání byznysu do politiky, byl to právě Václav Klaus a podnikatelská klika, která jej obklopuje už z dob divoké privatizace," zdůraznil Topolánek.

"Poslední Klausovy vítězné volby byla nevýhra"

Topolánek podotkl, že míra úspěchu v politice se nejlépe měří počtem vyhraných voleb. "ODS pod mým vedením vyhrála 11 voleb, včetně evropských a prezidentských, nastartovali jsme nezbytné reformy, působili jsme úspěšně ve vládě i v rámci evropských struktur. Rád bych Václavu Klausovi připomenul, že jeho poslední vyhrané volby byly v roce 1996, to ale byla spíše 'nevýhra'," uvedl. Byla to právě ODS pod Topolánkovým vedením, která Klausovi pomohla do prezidentského úřadu.

Prezident také v rozhovoru uvedl, že důvěryhodnost lze politikům ODS navrátit jedině tak, že se strana vrátí ke svým ideovým základům a zapomene na populismus a na své vztahy s byznysem. "Vždy jsem říkal, že ODS má být pro trh, nikoliv pro byznys. Je to stejně tak o důvěryhodnosti strany jako jejích představitelů. Strana si vybírá své kandidáty, nikoliv opačně," zdůraznil v novinovém rozhovoru Klaus.

Pády šéfů ODS

"Klausovo volání po návratu k ideovým kořenům ODS je falešné. Členové ODS dobře vědí, co je správné a jak se ukázalo, i voliči spravedlivě ocenili práci mnoha dobrých kandidátů občanských demokratů. A naopak potrestali vnitřní rozmíšky, zbabělost a kabinetní politiku," reagoval Topolánek. Voliči ODS podle něj nepotřebují "dobře míněné" rady prezidenta a správně rozhodnou i ve druhém kole senátních voleb.

V roce 1996 zvítězila ODS pod Klausovým vedením ve sněmovních volbách a vytvořila koaliční vládu s KDU-ČSL a ODA. Ekonomické problémy, vzájemné roztržky a v neposlední řadě také skandály kolem financování ODS vedly v roce 1997 k rozpadu koalice a pádu vlády. Po předčasných volbách v roce 1998 pomohla ODS prostřednictvím tzv. opoziční smlouvy konkurenční ČSSD k vládě. V roce 2002 vyhrála opět ČSSD, v reakci na to odmítl Klaus pokračovat ve funkci šéfa ODS.

V čele ODS jej nahradil Topolánek, který se ovšem už tehdy Klausově přízni netěšil. Klaus podporoval před volebním kongresem strany Topolánkova protikandidáta Petra Nečase, Topolánek ale překvapivě zvítězil. Jako předseda přivedl ODS k sedmi volebním vítězstvím, kvůli jeho prostořekosti jej ale výkonná rada ODS donutila vzdát se funkce stranického předsedy. Ve funkci jej nahradil nynější premiér Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám