Hlavní obsah

Klaus se chystá odevzdat majetkové přiznání

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus zatím neměl čas odevzdat majetkové přiznání za rok 2002, ačkoli před měsícem šéf hradního tiskového odboru Petr Hájek Právu řekl, že nemá co tajit. "Majetkové přiznání bude odevzdáno v každém případě," řekl Právu Hájek s tím, že prodlení "je dáno indispozicí, do které se dostal, takže na to nebyl technicky čas".

Foto: Jiří Šafránek

Sponzoři ZOO Olomouc si mohli pohladit lenochoda Bohouše.

Článek

Podle zákona mají zákonodárci a členové vlády každoročně zveřejňovat příjmy a dary, je-li jejich hodnota vyšší než základní plat poslance či senátora, tedy 46 500 korun. Žádné sankce za porušení této povinnosti jim ale nehrozí. Termín měli politici do 30. června. I po tomto datu ještě někteří opozdilci, jak jsme uvedli, dodávali své resty.

Prezident však takovou povinnost nemá. Ještě celý loňský rok byl ale řadovým poslancem. "Víme, že prezident to dělat nemusí, ale Václav Klaus nemá co skrývat," řekl Právu v červenci Hájek. V úterý Hájek na otázku, zda bude přiznání odevzdáno až po desetidenní dovolené, kterou má prezident plánovanou od 11. srpna, upřesnil, že "možná i dříve. Bylo to zatlačeno trošku pod horizont aktuálními věcmi".

Expert: Klaus má povinnost přiznání podat

Prezident byl v červenci týden v nemocnici kvůli léčbě angíny a bolestem kyčelního kloubu, na které si stěžoval. Nyní je v rekonvalescenci na zámku v Lánech, kde bude ve středu jmenovat ústavní soudce.

Právní expert David Bauer si myslí, že čestné prohlášení o vedlejších příjmech by měl odevzdat i Klaus. "Přikláním se k tomu, že povinnost má i poslanec, který loni ve Sněmovně byl a letos už svou funkci nezastává. Ta povinnost tam je, jen tam není žádná sankce za její porušení," řekl ČTK.

Podle Václava Šedivého, tajemníka mandátového a imunitního výboru Senátu, kam zasílají svá přiznání poslanci, není Klaus jediný, kdo ještě přiznání neodevzdal. "Je jich poměrně dost - asi 50," uvedl.

Klaus si v minulých 11 letech přišel mimo plat v ústavních rolích na 20 miliónů korun. Vykázal je převážně za přednáškovou a publikační činnost doma i v zahraničí.

Topolánek už přiznání podepsal

Předseda ODS Mirek Topolánek v úterý Právu řekl, že majetkové přiznání připravené měl, ale "neodevzdal jsem ho proto, že se čekalo na můj podpis". Přiznal, že na to opravdu zapomněl i proto, že v přiznání "nic zázračného není". Topolánek dodal, že v úterý svůj podpis k přiznání připojil. K nahlédnutí tak bude ve Sněmovně první pondělí v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám