Hlavní obsah

Klaus radí vládě: Najděte jiné autobusy a stávkujícím řekněte na shledanou

Pzeň
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se v pondělí v rámci návštěvy Plzeňského kraje ostře vyjádřil proti odborům připravujícím stávku v dopravě, když poradil vládě, aby najala náhradní autobusy a stávkující pracovníky potrestala. Stávka má podle něj politickou motivaci.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Prezident Václav Klaus se v pondělí ráno setkal s občany Mýta na Rokycansku a vyslal vzkaz vládě.

Článek

"Být vládou a pražským primátorem, tak bych se snažil po celé republice najít autobusy a nahradit jimi ty stávkující a těm říci na shledanou, když nepřijdou do práce," řekl Klaus.

"Stávkovat politicky je zneužití stávky k politickým cílům," dodal.

Na adresu odborářů poté ještě vyslal vzkaz: "Nezahrávejte si se stávkami. Celá naše společnost je křehká nádoba a nesmí se do ní drncat. Řešme věci dohodou."

Prezident už v pátek ostře odsoudil plánovanou stávku v dopravě, při níž chtějí odboráři blokovat důležité komunikace, s tím, že odborové  organizace jsou zneužívány k politickému vydírání.

Odboráři si zvětšují ega, míní Klaus

V pondělí se na tiskové konferenci podivoval, že si „odboroví bossové, chtějí tímto způsobem zvětšovat svá ega“. „Nechci radit vládě, musí se ale chovat rezolutně a zřetelně. Není možné ustupovat,“ poznamenal.

Soudní rozhodnutí, kvůli kterému byla stávka přeložena na čtvrtek, zatím nemá prezident podle svých slov zatím analyzován. „Ale už vzhledem k odsunutí stávky dospívám k názoru, že to byl krok správný,“ dodal Klaus.

Za pozornost stojí skutečnost, že prezident doporučuje vládě mnohem radikálnější postupy, než realizoval vůči odborům on sám.
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD<br/>

Klause za jeho prohlášení ohledně stávky pokáral předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, při čemž si rýpnul i do premiéra Petra Nečase (ODS). Podle Sobotky Klaus přispěchal pravicové vládě na pomoc, protože jí premiér „někam zmizel“ a jeho roli přebírá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Výroky prezidenta Klause jen přilévají olej do ohně a stupňují sociální napětí. To není rozumná ani státnická cesta. Je nutno jednat, hledat spravedlivější podobu reforem. Za pozornost stojí skutečnost, že prezident doporučuje Nečasově vládě mnohem radikálnější postupy, než realizoval vůči odborům on sám v době, kdy byl premiérem,“ poznamenal k tomu šéf soc. dem.

Podle něj se obecně názory Klause radikalizují směrem doprava, což prý není dobrá zpráva pro soudržnost společnosti.

V podobném duchu se ve vysílání ČT vyjádřil i šéf ASO Bohumír Dufek, který uvedl, že "prezident by měl situaci zklidnit, namísto toho ji eskaluje a zhoršuje".

Filip: Je to sci-fi

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil Klausovy rady vládě ke stávce za sci-fi. „Považuji to vyjádření za úsměvné, vzhledem k tomu, že vlády, které zprivatizovaly cokoliv, těžko něco seženou. Je to rada, která patří do oblasti science fiction,“ komentoval Filip výrok prezidenta, že má kabinet najít jiné autobusy.

Odboráři původně vyhlásili stávku na pondělí, Městský soud v Praze jim to však předběžným opatřením zakázal. Předáci odborů poté oznámili, že se stávka uskuteční ve čtvrtek. Slibují, že průběh bude tvrdší včetně blokád hlavních tahů.

Anketa

Chystáte na cestu do práce v případě stávky nějaký speciální plán?
Pojedu autem
25,2 %
Vezmu si taxi
1 %
Beru si v práci dovolenou
6 %
Pojedu na kole
8,7 %
Půjdu pěšky
13,7 %
Zatím nemám tušení
45,4 %
Celkem hlasovalo 22668 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Právníci zpochybňují zákaz stávky

Zákaz pondělní stávky vzbudil podle informací Práva pochyby i mezi významnými právníky, kteří se podílejí na tvorbě klíčových rozkladů také pro stát. Nechtějí...

Výběr článků

Načítám