Hlavní obsah

Klaus půjde volit již v prvním kole

Prezident Václav Klaus vyvrátil spekulace o tom, že nedorazí k volbě hlavy státu. Mluvčí Hradu Radim Ochvat v pátek uvedl, že prezident půjde volit v 15 hodin v pražských Kobylisích. Kvůli Klausově odmítavému postoji k přímé volbě se objevily názory, že by se minimálně prvního kola nemusel zúčastnit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus ve volební místnosti při senátních volbách loni na podzim

Článek

Klaus zavedení přímé volby dlouhodobě kritizoval a je zastáncem toho, aby se český prezident vybíral v parlamentu. Přímou volbu označil mimo jiné za "tragickou chybu" a populistický krok. Několikrát opakoval svůj názor, že v přímé volbě nevyberou novou hlavu státu voliči, ale média.

V rozhovoru pro Magazín Práva Klaus minulý týden naznačil, že by nemusel jít volit v prvním kole volby. "Kdyby se ho účastnil Ladislav Jakl, šel bych mu hodit hlas - i s vědomím, že nevyhraje a že kdo z koho se bude rozhodovat ve druhém kole," řekl. Prezidentův tajemník Jakl ale nedokázal získat podpisy potřebné pro nominaci do prezidentské volby a není mezi kandidáty.

Klaus už dříve uvedl, že mezi prezidentskými kandidáty vidí jediného politika, tím je podle něj Miloš Zeman. Nevidí ale prý nikoho, komu by bez váhání prezidentský úřad předal.

"Miloš Zeman patří bezpochyby mezi ty, u nichž bych si v druhém kole řekl, že bude lepší než ten druhý," odpověděl Právu na dotaz, jak je to s jeho podporou Zemanovi. Prezident ale v této souvislosti naznačoval, že by mohl jít volit až ve druhém kole, kde by rozlišoval "mezi pocitem, že volbou nastal konec světa, a mezi někým, koho bych považoval za možného".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám