Hlavní obsah

Klaus prohrál, Bureš musí pryč z Nejvyššího soudu

Právo, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Plénum Ústavního soudu (ÚS) ve středu rozhodlo, že Jaroslav Bureš musí skončit ve funkci místopředsedy Nejvyššího soudu (NS) ČR. Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová tak uspěla ve sporu s prezidentem Václavem Klausem o jmenování Bureše do funkce.

Článek

Jádrem sporu mezi Klausem a Brožovou byl počet místopředsedů NS. Bureš byl už druhým. Brožová tvrdila, že NS má mít jen jednoho, Klaus tvrdil, že jich může být i víc.

Podle soudkyně Dagmar Lastovecké se ústavní soudci nezabývali počtem místopředsedů NS dle výkladu Ústavy ČR či zákona o soudech a soudcích. Dospěli k závěru, že místopředsedou NS může prezident jmenovat jen toho, kdo už na soudu působí jako soudce. Bureš v té době ale nebyl platným soudcem NS.

Ústavní soud již dříve označil přidělení Bureše jako řadového soudce k Nejvyššímu soudu označil za protiústavní. Zvrátil také Klausovo odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Brožové z funkce.

Bureš si kopl do Brožové

Jaroslava Bureše verdikt Ústavního soudu (ÚS) překvapil. "Takové rozhodnutí jsem neočekával. Komu by to bylo příjemné, když musí odejít z práce. Já jsem tam téměř dva roky a teď si musím balit kufry. Ale na rozdíl od paní Brožové se já uživím," byla jeho první reakce.

Ústavní soud podle něj rozhodl v rozporu s ústavou, což prý říkají i někteří soudci ÚS v čele s jeho předsedou Pavlem Rychetským.

Brožová: spor nebyl osobní

"Domnívám se, že toto rozhodnutí výrazně přispělo k reálné nezávislosti soudů," komentovala výrok ÚS Brožová. "Odmítla, že by měl tento spor osobní rovinu. "V případě kohokoli jiného, jmenovaného za těchto okolností, bych postupovala úplně stejně," řekla novinářům Brožová.

Brožová ale současně řekla že by jí další místopředseda nevadil, i když ve sporu zastávala názor, že NS má mít jen jednoho. Pokud by s ní Klaus jméno konzultoval, nebyla by proti.

"Dovedu si představit ještě dalšího místopředsedu, zvláště v situaci, kdy NS má 62 soudců, dovedu si představit, že dojde k jmenování dalšího místopředsedy NS," dodala Brožová.

Podle Brožové je ohrožena nezávislost Nejvyššího soudu

Brožová v souvislosti s kauzou Bureš hovořila u Ústavního soudu o tlaku exekutivy, jejímž cílem je ovlivnit nezávislost Nejvyššího soudu, svůj nesouhlas s jeho jmenováním dala písemně na vědomí prezidentu republiky a současně se obrátila na Ústavní soud. Bureše označila za člověka s "vysokou profesní mobilitou," protože byl v minulosti politikem. Se jmenováním Bureše dvakrát souhlasila soudcovská rada NS.

:. Předsedkyně NS Iva Brožová (vpravo) se svým manželem, advokátem Jaroslavem Brožem před zahájením veřejného zasedání pléna. FOTO: PRÁVO/Jan Chmelíček.

Ústavní soud ještě před zahájením dnešního pléna odmítl žádost prezidenta republiky o přerušení řízení v této věci do doby, než bude rozhodnuto o jeho návrhu na změnu zákona o soudech a soudcích, která by vypustila větu, jež hovoří o počtu místopředsedů Nejvyššího soudu v jednotném čísle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám