Hlavní obsah

Klaus pro Novinky: Mé srdce bije na pravé straně, i tak Obamovi gratuluji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v exkluzivním vyjádření pro Novinky.cz pogratuloval Baracku Obamovi ke zvolení americkým prezidentem. Přestože z jeho vyjádření vyplývá, že jeho favoritem byl spíše republikánský kandidát Mitt Romney, vztahy ČR a USA pod Obamovým vedením označil za dobré a přátelské.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Barack Obama při návštěvě na Pražském hradě

Článek

„I když je známo, že mé srdce bije spíše na straně pravé než na straně levé, tak bych rád panu prezidentovi pogratuloval k jeho zvolení. My jako Česká republika samozřejmě cítíme jistou kontinuitu a dovedeme si představit, jak budou naše vztahy s USA dále vypadat. To je pozitivní hodnota a věřím, že s prezidentem Obamou budeme v dobrých a přátelských vztazích, jako tomu bylo dosud,“ řekl Novinkám prezident Václav Klaus při mezipřistání v indickém Dillí cestou ze summitu EU - Asie v Laosu.

K volebnímu úspěchu Baracka Obamy pogratuloval také premiér Petr Nečas. „Blahopřeji panu Baracku Obamovi k vítězství v prezidentských volbách. Spolupráce mezi administrativou prezidenta Baracka Obamy a českou vládou intenzivně funguje a věřím, že můžeme na tyto dobré vztahy v dalších letech navázat,“ prohlásil Nečas.

„Sdílíme (spolu s USA - pozn. red.) stejné hodnoty jako je svoboda a demokracie. Baracku Obamovi přeji mnoho sil do dalšího funkčního období," dodal.

Obama a ČR

Obama byl poprvé v Česku v roce 2009, kdy Česká republika předsedala EU. V Praze pronesl projev, ve kterém vyzýval ke snížení počtu jaderných zbraní ve světě. Rok poté hostila Praha Obamu i ruského prezidenta Dmitrije Medveděva; oba v české metropoli podepsali dohodu START o snížení počtu jaderných zbraní svých armád. V obou případech se s americkým prezidentem Klaus setkal coby jeho český protějšek.

Naposledy se Klaus s Obamou setkali v květnu minulého roku v Polsku, kde se státníci ze zemí střední Evropy radili o tom, jak pomoci zemím stojícím na prahu demokratických přeměn.

"Prezident Obama nepřijel s žádným projektem, návrhem, příslibem něčeho. Měl pocit, že má tomuto regionu (střední Evropě) sdělit, že na něj Amerika nezapomíná, že o něm ví," řekl tehdy Klaus českým novinářům.

Demokrat Obama vyhrál prezidentské volby v USA v těsném souboji s republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym. Obama se tak po Billu Clintonovi za poslední více než půl století stal teprve druhým demokratem, který obhájil Bílý dům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám