Hlavní obsah

Klaus pověřil Špidlu řízením ministerstva spravedlnosti

ČTK, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LÁNY

Ministerstvo spravedlnosti dočasně povede premiér Vladimír Špidla. Na zámku v Lánech na Rakovnicku od prezidenta Václava Klause převzal pověřovací dekret.

Článek

V čele české justice Špidla nahradí bývalého ministra a vicepremiéra Pavla Rychetského, kterého Klaus jmenoval členem a zároveň předsedou Ústavního soudu.

Podle Klause je pověření Špidly řízením ministerstva spravedlnosti jen dočasné a mimořádné řešení. Mělo by podle něj hlavně přispět ke stabilizaci ministerstva. "Doufám, že dá vládě, předsedovi vlády také šanci, aby nalezl v patřičné chvíli vhodného kandidáta na tuto funkci," uvedl Klaus.

Rychetský v pondělí předal svou rezignaci na obě vládní funkce Špidlovi, který ji postoupil prezidentovi. Klaus v úterý demisi oficiálně přijal.

Rychetský byl také senátorem, jeho mandát v horní komoře parlamentu automaticky zanikl přijetím funkce ústavního soudce. Vzdal se již také členství v ČSSD.

Místopředsedou vlády Sobotka?

V tisku se objevily zprávy o tom, že křeslo místopředsedy vlády by měl po Rychetském převzít ministr financí Bohuslav Sobotka. Zatím ale není jasné, kdo zaujme uvolněné křeslo šéfa české justice.

Premiér Špidla na místo ministra spravedlnosti počítal s jihočeským právníkem Vladimírem Papežem. Papež se ale možnosti zasednout ve vládě vzdal mimo jiné kvůli aféře s alkoholem za volantem.

Reklama

Související články

Špidla zvažuje Němce na spravedlnost

Premiér Vladimír Špidla zvažuje podle informací Práva možnost dosadit na ministerstvo spravedlnosti místo odcházejícího Pavla Rychetského nynějšího...

Výběr článků

Načítám