Hlavní obsah

Klaus podepsal zvyšování poplatků za znečištění ovzduší

Praha

Prezident Václav Klaus v úterý svým podpisem stvrdil novinku, která pro firmy zavádí zvyšování poplatků za znečišťování ovzduší. Informoval o tom jeho mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výše poplatků se začne zvyšovat už příští rok. Velcí znečišťovatelé mají za emise prachu platit 4200 korun za tunu do roku 2016, poté by se měly poplatky zvyšovat až do roku 2021 na výsledných 14 700 korun. Mírněji se mají zvýšit poplatky za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a za emise těkavých organických látek.

Zcela osvobozeny od poplatků budou firmy, které by na nich ročně odvedly méně než 50 tisíc korun. Platit tak přestane zhruba 90 procent hlavně malých nebo středně velkých firem, neboť nyní limit představuje pouze 500 korun.

Poslanci chtěli původně poplatky zrušit

Sněmovna se původně proti vládnímu návrhu postavila a navrhovala poplatky do deseti let zrušit. Senát ale poplatky navrhl podle původní vládní verze a Sněmovna napodruhé zákon schválila. Proti návrhu protestoval Svaz průmyslu a dopravy a Svaz chemického průmyslu.

Norma také zavádí povinné revize kotlů na tuhá paliva, které lidé budou muset podstoupit každé dva roky. První revize by měli podstoupit nejpozději do roku 2016 pod hrozbou pokuty až 20 tisíc korun. Zákon má také umožnit obcím vymezit nízkoemisní zónu a zakázat do nich vjezd zastaralým automobilům pod podmínkou zajištění objízdné trasy. Týkat se to má hlavně velkých měst, lázní nebo obcí v chráněných územích.

Klaus loni vetoval novelu zákona o ochraně ovzduší, která měla dát radnicím pravomoc vymezit ve městech a obcích zóny, do nichž nebudou moci vjíždět starší automobily, které nesplňují určité emisní limity.

Reklama

Výběr článků

Načítám