Hlavní obsah

Klaus podepsal Lisabonskou smlouvu

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý v 15 hodin podepsal Lisabonskou smlouvu. Učinil tak poté, co Ústavní soud dopoledne rozhodl o tom, že dokument, který má reformovat instituce EU, není v rozporu s českým ústavním pořádkem. Klaus patří mezi odpůrce Lisabonu.

Článek

"Sděluji, že jsem Lisabonskou smlouvu dnes v 15 hodin podepsal," řekl Klaus na svém odpoledním vystoupení před novináři.

Na Klausův podpis čekala celá Evropská unie. Nyní je na premiérovi Janu Fischerovi, aby dokument kontrasignoval, a ratifikace Lisabonské smlouvy se dovrší. Předseda Evropské komise José Barroso už reagoval, že by smlouva mohla začít platit v prosinci nebo v lednu. [celá zpráva]

Česká republika přestane být suverénním státem
prezident Václav Klaus

Vláda nyní chce splnit formální náležitosti tak, aby smlouva mohla začít platit v prosinci. Premiér Jan Fischer dnes smlouvu kontrasignoval a ratifikaci v ČR tím definitivně dokončil.

Po dnešním podpisu Klause a formální kontrasignaci musí Praha dokument předat do Říma, kde se evropské smlouvy uchovávají. Smlouva nabude platnosti od počátku dalšího měsíce.  

Prezident verdikt ÚS čekal

Prezident prohlásil, že úterní rozhodnutí ústavních soudců očekával a respektuje jej, přestože s jeho obsahem zásadně nesouhlasí. Odůvodnění rozsudku podle něj není neutrální právní analýzou, nýbrž zaujatou politickou obhajobou ze strany jejích příznivců.

"Je to vidět i na zcela neadekvátním konfrontačním způsobu zpracování i prezentace tohoto nálezu," řekl prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Prezident se také ohradil proti způsobu, jakým jej Ústavní soud vyzval k urychlenému podpisu smlouvy.

Česko ztrácí suverenitu, míní Klaus

Klaus trvá na tom, že Česká republika přestane být suverénním státem. "Tato změna pro dnešek i pro jakoukoliv budoucnost legitimizuje snahy té části naší veřejnosti, které není věc naší národní a státní existence lhostejná a která se s tímto výsledkem nechce smiřovat," uvedl Klaus.

Český prezident už dříve podmínil svůj podpis pod smlouvou výjimkou pro Česko z listiny základních práv EU. Tu mu slíbil evropský summit na konci minulého týdne, výjimka by měla být včleněna do textu přístupové smlouvy Chorvatska k EU.

Prohlášení Václava Klause k rozhodnutí ÚS a ratifikaci Lisabonské smlouvy
1) Rozhodnutí Ústavního soudu jsem očekával a respektuji ho, i když s jeho obsahem i zdůvodněním zásadně nesouhlasím.
2) Nemohu souhlasit s jeho formou, tedy s jeho právní kvalitou. Nález Ústavního soudu není neutrální právní analýzou, ale zaujatou politickou obhajobou lisabonské smlouvy ze strany jejích stoupenců. Je to vidět i na zcela neadekvátním konfrontačním způsobu zpracování i prezentace tohoto nálezu.
3) Především však nemohu souhlasit s jeho obsahem, neboť vstoupením lisabonské smlouvy v platnost, navzdory politickému názoru Ústavního soudu, Česká republika přestane být suverénním státem. Tato změna - pro dnešek i pro budoucnost - legitimizuje snahy té části naší veřejnosti, které není věc naší národní a státní existence lhostejná a která se s tímto výsledkem nechce smiřovat.
4) Nemohu respektovat, aby Ústavní soud formuloval povinnost prezidenta republiky tuto (i kteroukoliv jinou) mezinárodní smlouvu ratifikovat "bez zbytečného odkladu" s odkazem na zákon o Ústavním soudu. To je zákon, který se zabývá činností Ústavního soudu, nikoli oprávněními prezidenta republiky, která jsou dána jen a jedině Ústavou.
5) Sděluji, že jsem lisabonskou smlouvu dnes v 15:00 podepsal.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Klausem, že ČR přestane být suverénním státem?
Ano
73,6 %
Ne
26,4 %
Celkem hlasovalo 34534 čtenářů.

Reklama

Související články

Ústavní soud požehnal Lisabonské smlouvě

Ústavní soud v úterý rozhodl, že Lisabonská smlouva není v rozporu s Ústavou České republiky. Ke schválení dokumentu reformujícího instituce Evropské unie tak...

Výběr článků

Načítám