Hlavní obsah

Klaus omilostnil muže, který při obraně majetku vystřelil dívce oko

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jas, mh

Prezident Václav Klaus udělil ve středu devět dalších milostí. Mezi omilostněnými je i Karel Bašta, jenž byl odsouzen za pokus o vraždu, když střílel na údajné zloděje, kteří se měli vloupat do jeho firmy. Bašta byl odsouzen na šest let vězení. Prezident mu trest prominul s podmínkou, že se po dobu pěti let nedopustí trestného činu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Krajský soud v Brně nejprve Baštu potrestal za pokus o vraždu šesti roky vězení. Vrchní soud poté rozsudek překvalifikoval na pokus o zabití a muži uložil trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání obžaloby a případ do Olomouce vrátil k novému projednání. Při novém projednávání pak Bašta znovu odešel od vrchního soudu s šestiletým trestem za pokus o vraždu.

Nejvyšší soud v návaznosti na tento případ ústy svého mluvčího Petra Knötiga konstatoval, že "nelze usmrtit zloděje, který prchá z místa činu a v krádeži již nepokračuje, protože to již není obrana majetku, ale pomsta." Takový čin je vraždou, nikoliv zabitím. [celá zpráva]

Bašta opustil věznici v Rapoticích na Třebíčsku ve středu ve 13 hodin. „Prakticky až do oběda jsem vůbec nic netušil, jen náznaky některých dozorců dávaly naději, že se něco děje. Když jsem se tu zprávu po obědě dozvěděl, rozplakal jsem se," řekl Právu.

Bašta jednal v afektu a chránil svůj majetek

"Pan Bašta se skutku dopustil v afektu při ochraně svého majetku a dobrovolně se výrazně finančně podílel na zmírnění jeho následků," uvedl mluvčí Hradu Radim Ochvat v odůvodnění milosti. Baštovi pomohlo i to, že nebyl v minulosti trestán a část trestu si již odpykal.

Bašta 12. března 2009 přijel do své provozovny časně ráno na základě upozornění poplašného zařízení signalizujícího narušení objektu. Legálně drženou loveckou brokovnicí dvakrát vystřelil na rozjíždějící se vozidlo.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Karel Bašta dostal od prezidenta milost a opustil věznici.

Střelou trefil levé přední dveře vozidla, které prostřelil a broky zasáhly řidiče do stehna. Podruhé zasáhl skleněnou výplň zadních dveří zavazadlového prostoru, roj broků zasáhl spolujezdkyni do hlavy. Výstřel jí způsobil vážné poranění obličeje a hlavy spojené se ztrátou jednoho oka a vážným poraněním druhého.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Karel Bašta opouští věznici v Rapoticích na Třebíčsku.

Omilostněný podnikatel vydělal na podvodech půl miliardy

Klaus udělil milost také podnikateli Jiřímu Kotíkovi, který dostal desetiletý trest za podvody se škodou ve výši stovek miliónů korun. Stížnost v jeho prospěch dala dříve tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Nejvyšší soud její stížnost zamítl jako neopodstatněnou, muž byl nicméně mezitím z vězení propuštěn. Stížnost kritizoval i nástupce Kovářové Jiří Pospíšil (ODS).

"Prezident přihlédl k tomu, že ke skutku došlo před čtrnácti lety, odsouzený v minulosti nebyl nikdy trestán, již jednou mu byl výkon trestu přerušen z důvodu stížnosti pro porušení zákona, kterou v prospěch odsouzeného podala ministryně spravedlnosti. Podobně se v jeho prospěch vyjadřuje i odborný posudek vypracovaný Národohospodářskou fakultou Vysoké školy ekonomické," uvedla prezidentská kancelář ve zdůvodnění milosti. Klaus prý přihlédl také ke složitým rodinným poměrům odsouzeného.

Deník Právo loni v srpnu uvedl, že se Kovářová zasadila o propuštění Kotíka, který byl odsouzen za podvody za téměř půl miliardy korun. Kotík strávil ve vězení dva roky z desetiletého trestu. Podnikatel podle rozsudku podvedl v roce 1997 přes dvě stovky dodavatelů do jeho velkoobchodu z celého Česka se škodou zhruba 461 miliónů korun, uvedlo Právo. [celá zpráva]

Pospíšilovi se nelíbilo, že Kovářová podala stížnost v rozporu s názorem svých podřízených odborníků z ministerstva a zároveň přerušila výkon trestu odsouzeného podnikatele.

Další milosti udělil Klaus především z humanitárních důvodů za drobnější přečiny. Mezi omilostněnými je i jeden cizinec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám