Hlavní obsah

Kovářová pustila z vězení muže, který měl pykat 10 let za podvody

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pouhé dva roky strávil ve vězení Jiří Kotík z Přerovska, který dostal za podvody se škodou dosahující 461 miliónů korun desetiletý trest, když ho loni na podzim náhle propustili z vězení. Za jeho překvapivým pobytem na svobodě stojí bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Ta podala loni v říjnu ve prospěch Kotíka stížnost pro porušení zákona a zároveň přerušila výkon jeho trestu.

„Pan soudce, který tu věc rozhodoval, o tom, že by ho propustili z věznice, ani nevěděl. Vaše informace pro něj byla překvapením. On ale o propuštění nerozhodoval,“ podotkla v úterý mluvčí ostravského krajského soudu Barbara Plchotová.

A měla pravdu. Z vězení pustila Kotíka ministryně. Její stížnost ale Nejvyšší soud letos koncem května zamítl jako neopodstatněnou.

Zpět do vězení už nenastoupil

„Tím zamítnutím by se měl odsouzený vrátit do výkonu trestu,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

To se ale dosud podle informací Práva od vedení vězeňské služby nestalo. A tak si Kotík, který podle rozsudku podvedl v roce 1997 přes dvě stovky dodavatelů do jeho velkoobchodu z celého Česka se škodou téměř půl miliardy, už desátý měsíc užívá svobody a zřejmě ještě nějakou dobu užívat bude.

„To určitě není v pořádku. Nicméně dotaz by měl znít, jestli se mají podávat stížnosti, pokud je porušen zákon. Jestliže tady takový institut máme, pak odpověď zní ano a pak bychom se neměli ptát, komu. Máme měřit stejně všem,“ reagovala v úterý exministryně Kovářová.

O opětovném nástupu za mříže totiž musí znovu rozhodnout Krajský soud v Ostravě, který přitom ještě do úterka vůbec netušil, že Kotík ve vězení není. Jenže příslušnému soudci zatím chybějí potřebné podklady. Spis je stále na Nejvyšším soudu.

Pospíšil by to vzal zpět

Případ stížnosti pro porušení zákona ve prospěch Kotíka je přitom jedním z těch, které se vůbec nelíbí nástupci Kovářové v ministerské funkci Jiřímu Pospíšilovi (ODS).

„Kotík je jedním ze dvou, kdy bych vzal stížnost ministryně zpět. V tom druhém případě jsem to ještě mohl udělat, ale tady už to bohužel nejde, protože ve věci mezitím rozhodl Nejvyšší soud,“ řekl v úterý Právu Pospíšil.

Vadí mu, že v kauze Kotík podala Kovářová stížnost v rozporu s názorem svých podřízených odborníků z ministerstva a zároveň přerušila výkon jeho trestu. Navíc si prý ani nevyžádala souhlasné stanovisko státního zastupitelství.

„I kdyby tam třeba nebyly důvody pro podání té stížnosti, tak respektuji právo ministra je tam vidět a stížnost podat. Ale v tomto případě, protože došlo k propuštění k výkonu trestu, tak je zde riziko útěku stejně jako toho, že už trest nevykoná, vyšší, než to nechat být. Proto jsem se alespoň v té druhé věci rozhodl vzít stížnost zpět,“ dodal Pospíšil.

Kovářová: Jen jsem podepisovala

Sama Kovářová si na stížnost ve prospěch Kotíka včera nevzpomněla. Nicméně oponovala, že by nějakou stížnost podávala bez doporučení svých podřízených. To samé prý platí i o přerušení výkonu trestu.

„Pokud mí experti shledali, že je na místě přerušit výkon trestu, tak jsem tomu vždy vyhověla. Je možná těžké vysvětlit, že jsem ty spisy vzhledem k jejich vysokému počtu ani nestudovala. Pokaždé přišel podnět, moji lidé na ministerstvu mi pak předložili materiál s tím, že tam jsou důvody pro podání stížnosti, a já ji podepsala a podala. To je všechno,“ uvedla Kovářová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám