Hlavní obsah

Klaus omilostnil dalších osm odsouzených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek omilostnil dalších osm odsouzených lidí. Ve většině případů ho k tomu vedly zdravotní důvody nebo zájem na sloučení rodin. Letos dal prezident milost již 78 lidem, naposledy před necelým měsícem vyhověl 13 žádostem.

Článek

Tentokrát prezident vyhověl žádosti Márie Matoušové, které vzhledem k vysokému věku a špatnému zdravotnímu stavu prominul zbytek trestu odnětí svobody. Matoušová byla odsouzena za podvod z roku 1992.

Ingrid Kudríkové, která byla v letech 2000, 2002 a 2004 odsouzena za krádež několika šamponů a kabelky na rok a dva měsíce "natvrdo", prezident zmírnil trest na podmíněný. "Odsouzená pečuje o dvě nezletilé děti a trestné činnosti si je plně vědoma. Prezident je přesvědčen, že přeměna na tresty podmíněné lépe prospěje její převýchově. Záruky poskytla také Demokratická unie Romů," napsal ředitel Tiskového odboru Petr Hájek.

Odsouzenému Michalu Krabičkovi prezident prominul pětiměsíční trest. V tomto případě ho k tomu vedly čistě humanitární důvody, neboť manželka odsouzeného se po amputaci nohy pohybuje pouze na invalidním vozíku a po úmrtí své matky je odkázána výhradně na pomoc manžela.

Stejně dlouhý trest prezident odpustil i Svatoslavu Hanzelovi, který v letech 1999 - 2002 neplatil řádně výživné na své dvě děti. "V současné době má rozhodnutím soudu odsouzený ve své péči svého nezletilého syna," uvedl Hájek s tím, že prezident je přesvědčen, že zmírnění trestu dá odsouzenému příležitost prokázat nápravu.

Uspěli i cizinci

U prezidenta uspěl i Gilberto Tumu M'Pong z Angoly, kterému prominul zbytek trestu, a to s účinkem zahlazení. Odsouzený byl odsouzen k tříletému trestu za prodej marihuany. Z vězení byl podmíněně propuštěn, od roku 1995 žije v České republice jako žadatel o politický azyl a jeho děti velmi úspěšně navštěvují školy, oddůvodnila prezidentská kancelář milost.

Úspěch s žádostí o milost má i Zaven Oganian z Arménie. Toho prezident zachránil od vyhoštění z republiky, které mělo platit tři roky. Oganian si v současnosti odpykává dvouletý trest za to, že nezabránil vydírání a loupeži. "Celá rodina odsouzeného získala v ČR povolení k pobytu, v Arménii ani v Rusku již žádné příbuzné nemá. Je úspěšným absolventem gymnázia a prominutím trestu vyhoštění získá po propuštění podmínky pro to, aby případně mohl pokračovat proces jeho vzdělávání a integrace v České republice," zdůvodnil tuto milost Hájek.

Milost dostal i další citzinec Tai Tran Dac, kterému prezident rovněž prominul vyhoštění, uložené na dobu neurčitou. Muž byl odsouzen podle komunistických zákonů ke tříletému nepodmíněnému trestu a vyhoštění za to, že při studiu na ČVUT v roce 1989 koupil kosmetické kazety, aby je se ziskem prodal. "Paragraf 117 trestního zákona - spekulace, za který byl jmenovaný odsouzen, již byl zrušen.... Rodina odsouzeného, tj. manželka se dvěma dětmi, legálně žije v ČR," poznamenal Hájek a dodal, že prominutí trestu umožní muži navštěvovat rodinu.

Milosti se dočkal i Petr Procházka, odsouzený za dezerci z vojny v roce 1989 a útěk do SRN. Klaus muži prominul šestiměsíční zbytek trestu, jehož rozhodující část již vykonal. Procházkovi byl v SRN přiznán status politického uprchlíka a v roce 2002 získal německé státní občanství. Prezident předpokládá, že trest již svůj výchovný účinek splnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám