Hlavní obsah

Klaus ocenil Vondru. Je jediným ministrem, se kterým si tyká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus si ve čtvrtek pozval na Pražský hrad odcházejícího ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Klaus přiznal, že jej Vondrovo rozhodnutí skončit v kabinetu překvapilo a označil jej za jednoho z "výraznějších ministrů obrany", který byl lepší než někteří jeho předchůdci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě končícího ministra obrany Alexandra Vondru (ODS).

Článek

"Já jsem byl tím rozhodnutím poněkud překvapen. Já pana ministra považoval za jednoho z výraznějších ministrů obrany, které jsme měli," poznamenal Klaus. Vondra ocenil prezidentovu podporu, za niž přišel hlavě státu, coby vrchnímu veliteli ozbrojených sil, poděkovat.

Klaus zmínil, že Vondru zná 23 let a ze současné vlády je jediným ministrem, s nímž si tyká.

Na NATO nyní nemyslí

Na dotaz, zda by mohl zamířit do vedení NATO, Vondra po setkání uvedl, že jej podobné spekulace těší, nicméně o ničem podobném zatím neuvažuje a hodlá se věnovat rodině. Zároveň připomněl, že nový šéf aliance se bude volit až v roce 2014.

Ke spekulacím o stranické příslušnosti svého nástupce v čele ministerstva Vondra uvedl, že věc nechce komentovat, aby premiérovi nekomplikoval vyjednávání.

Vondra měl blízko k Havlovi

Vondra rozhodnutí odejít z čela resortu obrany oznámil ve středu. Zdůvodnil jej ztrátou důvěry voličů, která se podle něj projevila v nedávných senátních volbách, v nichž ministr neuspěl. [celá zpráva]

Pozvání odcházejících ministrů na Pražský hrad není standardní. Prezident jím naznačuje určitou podporu a ocenění jejich práce.

Někdejší chartista Vondra, který na začátku své politické kariéry působil jako poradce Václava Havla, ale nikdy nepatřil mezi Klausovy politické oblíbence. Střetávali se i v době, kdy Vondra jako vicepremiér pro evropské záležitosti spoluutvářel evropskou politiku vlády Mirka Topolánka (ODS). Jeho kroky v čele resortu obrany však prezident vesměs schvaloval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám