Hlavní obsah

Klaus ocenil otce kupónové privatizace Třísku

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus předal ve čtvrtek výroční Cenu IVK ekonomovi Dušanovi Třískovi, který bývá nazýván „architektem kupónové privatizace“.

Foto: Profimedia.cz

Ekonom Dušan Tříska na archivním snímku

Článek

Cenu, kterou dříve dostali výtvarník Milan Knížák a ekonomka Stanislava Janáčková, Klausův institut uděluje „za dlouhodobý přínos svobodné demokratické společnosti a zásluhy v oblasti společenských věd“. Tříska, který ve čtvrtek zároveň slavil sedmdesátiny, ji dostal také za významný přínos k transformaci české ekonomiky.

Ceremoniálu v budově institutu se zúčastnila také exprezidentova manželka Livia Klausová, která je v těchto dnech v Praze: ve čtvrtek měla v ČR uvítat slovenského premiéra Roberta Fica, který ale návštěvu ze zdravotních důvodů zrušil. [celá zpráva]

Přítomen byl rovněž Karel Dyba, v Klausově vládě ministr hospodářství za ODS, či zpěvák a moderátor Ondřej Hejma, který se pochlubil, že ho Tříska učil hrát na kytaru.

„Nebyl pro nás problém Dušana vybrat. Byl výrazná osobnost mezi našimi ekonomy už v závěrečné dekádě komunismu,“ uvedl Václav Klaus během předávání ceny.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Tříska byl v letech 1990–1992 Klausovým náměstkem na ministerstvu financí a jedním z jeho nejbližších spolupracovníků. Velkou měrou se podílel i na kupónové privatizaci. V současnosti se živí jako vysokoškolský pedagog.

Reklama

Výběr článků

Načítám