Hlavní obsah

Klaus ocení Šlitra, Somra či Illnerovou

Právo, Novinky, Jitka Götzová
PRAHA

Bývalá prezidentka Akademie věd ČR Helena Illnerová, exministr zahraničí Jaroslav Šedivý, herec Josef Somr či zesnulý spoluzakladatel divadla Semafor Jiří Šlitr by měli být 28. října vyznamenáni na Pražském hradě prezidentem Václavem Klausem.

Článek

Oceněn bude mj. také televizní střihač Michal Velíšek, který byl v září na pražském Karlově náměstí zastřelen, když se zastal přepadené dívky. Z vraždy je podezřelý David Lubina, jenž dvakrát postřelil Velíška, který v nemocnici svým zraněním podlehl.Vyznamenání Za statečnost in memoriam převezme z rukou prezidenta jeho otec Josef Velíšek.

Hradní kancelář vždy do poslední chvíle tají jména osobností, ale jejich blízcí jsou sdílnější.

Klaus zřejmě nevyslyšel senátory, kteří opakovaně navrhovali ocenit Josefa Mašína, který spolu s bratrem Ctiradem vedl v 50. letech ozbrojený boj proti komunistickému režimu.V této souvislosti připravili o život šest osob. Klaus už dříve je odmítal vyznamenat, neboť jejich případ rozděluje českou společnost.

Kolik osobností převezme letos vyznamenání není známo, ale počet se zřejmě nebude příliš lišit od předchozích let. V roce 2003 Klaus ocenil 21 osobností a loni dvacet.

Prezident vyznamenání uděluje a propůjčuje 28. října a 1. ledna a záleží výhradně na něm, koho se rozhodne ocenit. Návrhy prezidentovi posílají Sněmovna, Senát i vláda, ale hlava státu k tomu nemusí přihlížet a může si také vybrat vlastní kandidáty.

Havel na Hrad

Do Parlamentu přišlo letos celkem 100 návrhů na ocenění od občanů a organizací. Tradičně nebude chybět 28. října na Pražském hradě exprezident Václav Havel.

Stejně tak přítomen bude i premiér Jiří Paroubek. Prezident i předseda vlády se běžně nesetkávají a jejich vztahy se v posledních týdnech a hlavně dnech přiostřily. Ať už šlo o zásah na CzechTeku, ocenění zásluh německých antifašistů či poslední spor kolem jmenování nového ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Klaus založil novou rubriku

Jisté je, že na Hradě nebude ani 28. října vlát vlajka EU, jak by si to přál Havel. Ten podpořil iniciativu Michaela Kocába i Bořka Šípka, kteří Klausovi nedávno osobně vlajku dokonce přinesli. Přidal se k nim slovně i Paroubek: "Myslím, že tohle by měl asi pan prezident brzy napravit." Prezident jim ale vzkázal: "K plnohodnotnému členství v EU vede určitě jiná cesta, než je eurofangličkářství."

Klaus poté na své hradní webové stránce zřídil novou rubriku Hlasy a ohlasy. V té nyní zveřejnil pod titulkem Cizí fangle na Hradě anebo Sezónní paroubkování názor Petra Kratochvíla a Julia Hirsche z divadla Ta Fantastika, které spoluvlastní Lucie Bílá. Autoři sdílejí prezidentův názor a na adresu jeho kritiků uvádějí:

"Pění jim krev a hýbá žlučí už jen to, že vedle prezidentské zástavy nevlaje nad Pražským hradem vlajka EU... Jde jim jen o Klause, toho univerzálního škůdce, který může úplně za všechno, snad až na ptačí chřipku."

Anketa

Jste pro udělení státního vyznamenání Josefu Mašínovi?
ano
16,9 %
ne
80,3 %
nevím
2,8 %
Celkem hlasovalo 1387 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám