Hlavní obsah

Klaus o Stráském: Byl to člověk, s nimž bych šel i na severní pól

Bývalý prezident a premiér Václav Klaus vzpomíná na zesnulého Jana Stráského jako na dlouholetého přítele, s nímž prožil mnoho osobních i politických událostí svého života. Připomněl, že poslední československý premiér a pozdější český ministr dopravy a zdravotnictví se významně zasloužil o transformaci země po listopadu 1989.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus na snímku s Janem Stráským v roce 2011.

Článek

"Byl to člověk, o kterém jsem opakovaně říkal, že kdybych měl s někým sám putovat na severní pól, vybral bych si jeho," uvedl Klaus v prohlášení, které zaslal ČTK Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Stráský zemřel dnes ve věku 78 let.

Zemřel Jan Stráský

Domácí

I když Klaus věděl o jeho vážném zdravotním stavu, přesto ho zpráva o úmrtí Stráského podle jeho slov překvapila a velmi rozesmutnila. "Honza Stráský byl po celá desetiletí jedním z mých nejbližších přátel a kamarádů. Osud nás svedl dohromady do jedné kanceláře, když nás po roce 1968 vyhodili z našich zaměstnání. Prožili jsme spolu mnohé," uvedl Klaus.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Václav Klaus (uprostřed), Jan Stráský (vpravo) a Karel Dyba na jednání vlády v roce 1993.

Oba budoucí politici se poznali ve Státní bance československé (SBČS) na začátku 70. let. Stráský byl řadu let blízkým Klausovým přítelem i jeho rodiny. "Byli jsme spolu na nespočtu turistických akcí a byli jsme spolu řadu let i v politice," poznamenal Klaus a zdůraznil roli Stráského v transformačním procesu 90. let.

Připomněl i chvíli, kdy se cesty dávných kamarádů a blízkých spolupracovníků rozešly - v roce 1997 patřil Stráský mezi členy ODS, kteří vyzvali Klause k odchodu z čela vlády. Později také vstoupil do Unie svobody. "Mrzí mne, že po takzvaném sarajevském atentátu odešel do tehdy se rodící Unie svobody. Ale dlouho tam nevydržel," napsal ve středu Václav Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám