Hlavní obsah

Klaus na Hradě: tři roky tvrdé kritiky EU

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři roky uplynou 28. února ode dne, kdy byl prezident Václav Klaus zvolen hlavou státu. Kromě několika sporů s premiéry, senátory a soudci se prezident nejvíce projevoval hlavně jako neúnavný kritik integrující se Evropské unie a jako patriot objíždějící české, moravské i slezské obce.

Článek

Oba tyto rysy, příznačně kloubí historka, která se odehrála loni v listopadu při návštěvě Prahy 15. Místní radní se tehdy prezidentovi pochlubili novým dětským hřištěm postaveným podle norem Evropské unie. Klaus reagoval podrážděně: "To si opravdu necháte takhle diktovat? To nedržíte hladovku?... Ani jste mě sem neměli brát."

Kvůli svým výhradám vůči EU se několikrát dostal do sporu hlavně s vládou Jiřího Paroubka. Ten krátce poté, co byl loni na jaře jmenován premiérem, prezidentu pohrozil, že nebude-li vystupovat v zahraniční politice v souladu s vládou, omezí mu zahraniční cesty. Po slovní přestřelce v médiích se dohodli, že se pokusí vystupovat koordinovaně.

Představy o budoucnosti EU jsou však u obou rozdílné. Vláda je pro větší propojení států EU. Klaus je proti a integrující se EU by nahradil organizací evropských států. Vláda bránila ratifikaci evropské ústavy do posledního dechu, Klaus při prvním zakolísání EU označil dokument za mrtvý.

Na hranici možností

Na hranici svých ústavních pravomocí se Klaus dostal loni v březnu a dubnu během vládní krize způsobené nejasnými majetkovými poměry tehdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Prezident tehdy odmítl přijmout demise lidoveckých ministrů a urychlil tak pád Grossovy vlády a vznik Paroubkova kabinetu.

Od té doby je s Paroubkem v permanentním sporu. Naposled např. kvůli vetu zákona o registrovanému partnerství, předtím kvůli jmenování předsedy ČLK Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Klaus odmítl Ratha jmenovat s tím, že jeho působení v obou funkcích odporuje ústavě. Nakonec dosáhl toho, že Rath z čela ČLK odešel a teprve poté jej jmenoval.

Spory vedl i se senátory, kterým se nelíbili jeho kandidáti na ústavní soudce. Střet se vyhrotil v dubnu 2004, kdy Ústavní soud přestal být usnášeníschopný kvůli nedostatku soudců. Tehdy senátoři nařkli prezidenta, že je to jeho chyba. Senátor (za KDU-ČSL) Zdeněk Bárta chtěl Klause za to žalovat jako velezrádce.

103 milostí a 19 vet

Prezident vetoval zatím celkem 19 zákonů. Ve dvou případech byl úspěšný a Sněmovně se jej nepodařilo přehlasovat. Šlo o zákon o hluku a o novelu trestního zákona, která měla zavést institut korunního svědka. Nejvíce ohlasů vyvolalo jeho poslední veto zákona o registrovaném partnerství.

Od svého nástupu do funkce dostal již 5456 žádostí o milost. Do konce loňského roku jich udělil 103 případech

Politici si Klause většinou cení

Podle vrcholných českých politiků se Klaus za tři roky, co je prezidentem, zapsal v povědomí jako schopný státník, většina mu však vyčítá silně kritický tón vůči Evropské unii, který je rozdílný od politiky české vlády.

Ministru práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi vadí, že Klaus se jako prezident nedokáže zbavit toho, že je zároveň čestným předsedou ODS. "Vnímám jako hodně problematické jeho postoje vůči EU, které ČR příliš nepomáhají," uvedl Škromach.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je Klaus dobrý státník a zvládá svou funkci lépe než Václav Havel. "Dokáže prosazovat svůj názor s dostatečným respektem vůči názoru jiných, neokřikuje," uvedl Filip. Ačkoli s kritickými výhradami vůči EU s prezidentem souhlasí, myslí si Filip, že Klaus v diskusi o zahraničním postoji ČR s vládou podcenil své síly. "Spor, který vedl s vládou, mi přišel marný," uvedl Filip.

Podle prvního místopředsedy KDU-ČSL Jana Kasala se nenajde člověk, pro něhož by byl Klaus na Hradě úplným zklamáním, ale i on by přivítal, kdyby byla větší shoda prezidenta s vládou ve věci zahraniční politiky.

"Překvapil mě několikerou snahou předložit ke schválení Senátu některé ústavní soudce, o kterých musel vědět, že mu je Senátu neschválí," řekl Právu Kasal.

Dobrým krokem Klause je podle Kasala, že se rozhodl objet celou republiku a navštívit všechny regiony a doporučil mu, aby v této činnosti neustával.

První místopředseda ODS Petr Nečas je přesvědčen, že Klaus byl nejlepší volba. "Václav Klaus vykonává svou funkci kvalitně, reprezentativně a ve prospěch země. S určitým odstupem od politické scény a přitom zůstává její součástí," řekl Nečas Právu.

Dodal, že i Klausovi odpůrci musí uznat, že podává vynikající výkon a připomněl slova expremiéra Miloše Zemana, který ve své knížce uvedl, že Klaus je lepší prezident, než by byl on. Na dotaz, zda si nezaslouží nějaké prezidentovy kroky výhrady, Nečas uvedl: "Nevybavuji si nic podstatného."

Anketa

Jakou známkou byste ohodnotili dosavadní působení prezidenta Václava Klause?
1
49,5 %
2
8,1 %
3
11,1 %
4
7,8 %
5
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12167 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám