Hlavní obsah

Klaus: Lipavský na to nemá, kompetenční žaloba by byla degradací politiky

Aktualizováno

Nominant Pirátů Jan Lipavský na post ministra zahraničí nemá a kompetenční žaloba je degradace politiky. Tak pro server iDnes.cz zhodnotil spor ohledně jmenování pirátského ministra bývalý prezident Václav Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Politika se má podle Klause dělat hledáním kompromisů, ne podáváním žalob k Ústavnímu soudu. Tribunál nemá být arbitrem politických sporů ale garantem ústavního pořádku.

„Je nedůstojné, aby byl politický problém, jehož řešení vyžaduje kompromis, převáděn podáním žaloby na soudní systém. Tak se věci v politice řešit nesmí, to je naprostá degradace politiky a politického systému,“ vyjádřil se Klaus pro iDnes.cz k tomu, že designovaný premiér Petr Fiala hodlá na prezidenta Miloše Zemana podat kompetenční žalobu.

Zeman Lipavského nejmenuje

Domácí

Ústava podle Klause prezidentovi povinnost jmenovat navrhovaného ministra neukládá.

Souhlasí s pátečním článkem profesora Gerlocha z deníku Právo, že „Ústavní soud je soudním orgánem ochrany ústavnosti, a nikoli politickým arbitrem politických sporů“. Proto podle něho nemá žádná kompetenční žaloba smysl.

Lipavský: Koalice za mnou stojí

Domácí

Pokud jde o kompetence nominanta Pirátů Jana Lipavského souhlasí bývalý prezident s tím současným. Na funkci šéfa diplomacie podle Klause nemá.

„Úplně něco jiného je můj názor na kandidáta na ministra zahraničí Lipavského, na což se mne však správně nikdo neptá. Podobně jako prezident Zeman si však myslím, že na tuto funkci Jan Lipavský nemá,“ míní Václav Klaus.

Zemanovy důvody nestačí, říká ústavní právník

Domácí

Fiala: Vyřešme to jednou provždy

Podle designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) je potřeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. V pondělí po schůzce se Zemanem v Lánech chce oznámit své další kroky.

Lipavský má podle Zemana nízkou kvalifikaci, protože absolvoval jen bakalářské studium. Kandidátovi též vyčítá „distancovaný postoj” ke spolupráci se zeměmi Visegrádu (Slovensko, Polsko, Maďarsko) a ke vztahu s Izraelem, což je podle prezidenta v rozporu s programovým prohlášením.

Lišák. Zajímavá partie, která se protáhne. Politologové komentují Zemanovy výhrady k Lipavskému

Domácí

Lipavský opakovaně odmítl tvrzení, že s těmito zeměmi nechce spolupracovat. Poslední výtku k Lipavskému má prezident kvůli jeho návrhu, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na českém území.

Předsedové stran vznikající vlády SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN se shodují na nutnosti podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu, aby byly jasně vymezeny ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů.

Chybí jen „sežral spolužákovi svačinu“, reaguje Topolánek na Zemana

Domácí

Na nominaci Lipavského trvají, podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše jde o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje koaliční program nového kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám