Hlavní obsah

Klaus jede na týden do USA

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/PRAHA

Na šestidenní návštěvu USA odletí v pondělí prezident Václav Klaus. Ve Washingtonu bude jednat s viceprezidentem USA Richardem Cheneym a ministryní zahraničních věcí Condoleezzou Riceovou. Prezident také zahájí v New Yorku výstavu Karel IV. - císař z Boží milosti, kterou pořádá Správa Pražského hradu ve spolupráci s Metropolitním muzeem.

Článek

Ve Spojených státech byl Klaus letos už počátkem března, kdy představoval svoji knihu o vývoji České republiky od pádu komunismu v roce 1989. Tehdy se setkal i s Bushem, nyní v plánu schůzka není. V březnu byla návštěva Bílého domu oznámena s jednodenním předstihem.

Českého prezidenta čeká ve Spojených státech také setkání s předsedou zahraničního výboru amerického Senátu Richardem Lugarem, s nímž si letos čeští poslanci vyměnili názory na odůvodnění amerických víz pro české občany.

Klaus dále pohovoří se starostou New Yorku Michaelem Bloombergem a s krajany v rekonstruované české Národní budově. Klaus bude rovněž přednášet na Harvardské univerzitě v Bostonu a na Brandeisově univerzitě ve Walthamu, kde má podle informací ČTK obdržet čestný doktorát.

Od roku 2003, kdy Klaus nastoupil na Hrad, byl v USA několikrát, nikdy ale na oficiální pozvání americké strany. Podle některých dřívějších názorů se taková návštěva neuskutečnila vzhledem k tomu, že Klaus zaujal kritický postoj vůči americké invazi do Iráku, a vzhledem k obecnému ochlazení vztahů mezi EU a Spojenými státy kvůli rozdílným pohledům na tuto věc. Bush byl ale zaneprázdněn také loňskou volební kampaní a pozdějším sestavováním nové vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám