Hlavní obsah

Klaus: Já jsem sudetoněmecký den nenapadl, oni na něm napadli mne

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Václav Klaus nemíní reagovat na nedělní výrok mluvčího sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernda Posselta, podle něhož český prezident napadl víkendové sudetoněmecké dni způsobem, který připomíná dobu před rokem 1989.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Prezident Václav Klaus na návštěvě Plzně

Článek

„Já jsem sudetoněmecký den nenapadl, oni napadli mne na sudetoněmeckém dnu,“ řekl Právu Klaus při pondělní návštěvě Plzně. „Já už další kolečko replik zahajovat nebudu, nestojí to za to,“ dodal prezident.

Podle Klause je ironií osudu, že zprávu o dění na sudetoněmeckých dnech nedostal v Praze, ale v Berlíně, kde v sobotu přednášel v hotelu Adlon. „Ve stejném hotelu, kde prezident Hácha 14. března 1939 hodiny a hodiny čekal, až se ho Hitler uráčí pozvat. V hotelu, kde mu bylo sděleno, co se stane 15. března 1939,“ připomněl Klaus.

„Slyšet to, co se odehrálo na sudetoněmeckých dnech, právě v hotelu Adlon, má pro mne svůj nešťastný půvab a nešťastné kouzlo,“ dodal prezident.

Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu Franz Pany po Klausovi chtěl omluvu za poválečný odsun Němců. Klaus v sobotu reagoval prohlášením, že žádat omluvu ve dnech výročí lidické tragédie je výrazem mimořádné lidské necitlivosti a nepoučitelnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám