Hlavní obsah

Klaus dostal k narozeninám obraz, vizitkovník i hodiny

Právo, Novinky, ČTK, gö,trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus slaví v úterý šestašedesátiny. I když upozornil hosty, které pozval na Pražský hrad, aby nenosili žádné dárky, nebyl zcela vyslyšen. Premiér Mirek Topolánek pro něj přichystal stříbrnou schránku na vizitky s věnováním, prozradila Právu mluvčí vlády Jana Bartošová.

Článek

"Tady na pozvánce je napsáno, že nic nosit nemáme, že naopak něco dostaneme. Asi jeho poslední knihu," svěřil se ministr průmyslu Martin Říman (ODS). Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) prozradil, že prezidentovi věnuje obraz sídla horní parlamentní komory, tedy Valdštejnského paláce, z pohledu od Malostranského náměstí.

Pozvánku na podvečerní soukromou oslavu dostal i předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), ale o dárku se ani slovem nezmínil.

Popřát přišel i Paroubek

Šéf ČSSD Jiří Paroubek přijel na Hrad gratulovat sám, a to už dopoledne. S Klausem na Hradě strávil přes půl hodinu. "Myslím, že to je slušnost. Já jsem mu popřál hodně zdraví a štěstí," uvedl Paroubek s tím, že Klausovi dal drobný dar, a pak spolu "hovořili v obecné poloze i politice, ale spíš zahraniční než domácí".

Paroubkův sekretariát podle informací Práva ale vybral pro hlavu státu nevšední hodiny. Ty prý ale nemají symbolizovat, kolik času zbývá do konce prezidentova mandátu.

Předseda KSČM, místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip sice pozván nebyl, ale jak řekl, gratulaci pro hlavu státu má připravenou na stole.

Ve funkci prezidenta Klaus zažil už pět vlád

Václav Klaus je ve funkci hlavy státu přes čtyři a čtvrt roku. Letos v únoru oznámil opětovnou kandidaturu do této funkce a v květnu se poslanci a senátoři ODS dohodli, že do prezidentské volby v příštím roce čestného předsedu ODS navrhnou.

Původním povoláním ekonom Klaus, který v prezidentské funkci zažil čtyři premiéry a pět vlád, patří mezi politiky, kteří nejvíce ovlivnili vývoj Československa a České republiky po listopadu 1989. Více než pět let byl předsedou vlády, čtyři roky předsedou parlamentu, stál v čele nejsilnější strany a jeho jméno je spojováno s úspěchy i neúspěchy ekonomické transformace. Svým politickým stylem si dokázal získat početné zástupy kritiků i věrných stoupenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám