Hlavní obsah

Klaus: Česko-německá deklarace byla vítězstvím realistického postoje

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za vítězství realistického postoje označil v úterý exprezident Václav Klaus přijetí česko-německé deklarace v lednu 1997. Na semináři v Praze k 20. výročí od podpisu dokumentu Klaus řekl, že „ne vše tehdy dopadlo, jak bychom si přáli“.

Foto: Petr Horník, Právo

Exprezident Václav Klaus

Článek

Šlo však o dvoustranné, kompromisní prohlášení, a tak je nutné na ně pohlížet. Ocenil svého tehdejšího partnera, spolkového kancléře Helmuta Kohla, jenž deklaraci stvrdil za německou stranu. Kohl se podle Klause projevil jako „velký politik“ vzhledem k tomu, že jeho CDU podporovala nároky sudetoněmeckých organizací.

Přijetí deklarace označil Klaus za nutnost, protože smlouva mezi bývalým Československem a Německem z roku 1992 otázky minulosti neřešila. Byla to „nedostatečná, bezzubá a nekonfliktní smlouva“, řekl. Po ní se ukázalo, že minulost dál zatěžuje česko-německé vztahy, když představitelé sudetoněmeckých organizací začali „aktivně a agresivně vznášet“ majetkové nároky.

„Byli jsme velmi zneklidněni,“ řekl Klaus s tím, že byla opomíjena příčina a následek, jako by hlavní událostí kolem druhé světové války byl poválečný odsun, a ne samotný konflikt, dodal.

Klaus také považuje za nadbytečná pozdější vstřícná gesta politiků vůči sudetským Němcům, kteří byli po druhé světové válce odsunuti z Československa. Kritizoval například projev premiéra Petra Nečase (ODS) v bavorském zemském sněmu v roce 2013 nebo loňské vystoupení ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku.

Reklama

Výběr článků

Načítám