Hlavní obsah

Klaus ani soud nemohou odebrat vyznamenání Rosnerovým

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Rosnerovi, kteří ve středu odešli od soudu s podmíněným dvouletým trestem, se nemusí obávat ztráty vyznamenání, které jim udělil prezident Václav Klaus. Hlava státu totiž nemá pravomoc jim Medaili za zásluhy odebrat. Nemůže tak učinit ani soud, který je jediný oprávněn vyslovit trest ztráty vyznamenání. Takový verdikt je totiž možný pouze u nepodmíněného trestu, což není případ Rosnerových.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus na žofínském fóru

Článek

Klaus manželům udělil v roce 2005 Medaili za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství. Pak ale vypukla aféra s týráním dětí, která vyvrcholila středečním soudním rozsudkem, který je zatím nepravomocný. Ačkoliv odešli manželé ze soudní síně s trestem, o vyznamenání nepřijdou.

Prezident totiž nemá v ruce žádnou páku, jak Rosnerovým medaili odebrat. Stejně tak soud, který jediný může verdikt ztráty státního vyznamenání vyslovit. Kámen úrazu je fakt, že trest ztráty vyznamenání je možný jen v případě předchozího nepodmíněného odsouzení.

„Ztráta čestných titulů a vyznamenání je druhem trestu, který může uložit soud v trestním řízení za úmyslný trestný čin spáchaný ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky, jestliže je pachatel odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nejméně na dvě léta. Pravomocně odsouzený k takovému trestu je pak povinen vrátit udělené vyznamenání Kanceláři prezidenta republiky,“ vysvětlil ve středu na dotaz Práva mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pěstouni Blažena a Lubomír Rosnerovi u soudu jakékoli týrání popřeli.

Ochvat potvrdil, že prezident není oprávněn činit žádné kroky ke ztrátě vyznamenání a v případě Rosnerových tak nemůže učinit ani soud

„Manželé Rosnerovi byli podle informací ze sdělovacích prostředků odsouzeni k dvouletému trestu vězení, který jim byl podmínečně odložen na zkušební dobu tří let. Jelikož uložený trest je podmíněný, soud o ztrátě vyznamenání nemohl podle trestního zákoníku rozhodovat. Prezident republiky není oprávněn činit ve věci ztráty státního vyznamenání žádné kroky,“ uvedl prezidentův mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám