Hlavní obsah

Klaus a Zeman podněcují nenávist vůči uprchlíkům, tvrdí Schwarzenberg

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Exprezident Václav Klaus a současná hlava státu Miloš Zeman svými výroky proti imigrantům Čechy straší a podněcují je k nenávisti vůči uprchlíkům, tvrdí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Strana současně nabádá k solidaritě a pomoci potřebným.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenberg kritizoval především Klausovu petici.

„Přiznávám, že z petice je mi hnusno. Je to hnus, jak čelní představitelé našeho národa straší a povzbuzují nenávist. To je nejhorší, co může politik dělat,“ komentoval Schwarzenberg.

Výzvu proti imigraci, která nabádá například k zabezpečení hranic či odmítnutí kvót pro přerozdělování uprchlíků, zveřejnil Klaus v sobotu. Následně ji podpořil i Miloš Zeman. Tyto politiky už však podle Schwarzenberga dnes ve světě nikdo nebere vážně.

Dodržování pravidel

Opoziční TOP 09 se ohradila proti xenofobním výrokům a nabádá k solidaritě a pomoci těm, kdo ji potřebují.

Česká republika je podle Schwarzenberga zemí, která je schopna přijmout větší počet uprchlíků, kteří utíkají před válkou. Výhodu vidí v tom, že spolu s vlnou migrantů mohou přijít i talentovaní lidé. „Jdeme do toho odvážně a s úsměvem a vítáme lidi, kteří u nás chtějí býti,“ řekl Schwarzenberg.

„S ohledem na naše lidství musí všichni migranti dostat nejnutnější pomoc. Ale tuto pomoc je nutné poskytovat také v zemích, které jsou nejvíce zasaženy uprchlickou krizí,“ uvedl místopředseda TOP 09 pro zahraniční vztahy Marek Ženíšek.

Zároveň je však podle strany potřeba, aby azylanti respektovali české hodnoty a zákony. Schwarzenberg dodal, že i v minulosti se bojovalo proti rasismu a není důvod, proč by se nyní mělo přestat.

Proti povinným kvótám

Zástupci TOP 09 se ohradili také proti povinným kvótám, o kterých mluví Evropská komise (EK). Její šéf Jean-Claude Juncker ve středu v Evropském parlamentu navrhl přerozdělení celkem 160 tisíc uprchlíků. [celá zpráva]

„Desetimiliónová ČR se umí postarat o několik tisíc uprchlíků, aniž by jí to musel někdo administrativně nařizovat,“ řekl Ženíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám