Hlavní obsah

Klaus a Stoiber se neshodli, zda mluvili o Benešových dekretech

Novinky, Jan Kovařík (Mnichov)
MNICHOV

Český prezident Václav Klaus a bavorský premiér a předseda CSU Edmund Stoiber se dnes v Mnichově neshodli, zda při svém 2,5hodinovém jednání hovořili i o Benešových dekretech. "Přirozeně jsme také probrali téma Benešových dekretů a vyměnili si rozdílné názory na ně a budeme v tomto dialogu na toto téma pochopitelně pokračovat," řekl novinářům Stoiber.

Foto: Josef Zajíc

Petr Macháček: Tanec NARUBY BLUE

Článek

Avšak Klaus, který je v Mnichově ode dneška na dvoudenním mezinárodním ekonomickém fóru pořádaném Quandtovou nadací, vzápětí před českými novináři prohlásil: "Chtěl bych úplně jasně říci, že jsme opravdu o Benešových dekretech nemluvili."

Benešovy dekrety nebyly zmíněny

Na dotaz Práva, zda mluvili o tom, že poslanci CSU hlasovali v Evropském parlamentu proti přijetí ČR do Unie, odpověděl: "Jestli se pan Kovařík trochu překvapeně dívá, že jsme nemluvili o tomto hlasování deseti (poslanců CSU), řekl bych, že nás debata zavedla trochu jinam." Slova "Benešovy dekrety" podle něj vůbec nepadla, ale hovořilo se o minulosti a názorech bavorské vlády i Sudetoněmeckého landsmanšaftu.

Stoiber by se rád podíval do Prahy

Stoiber ocenil vztahy Bavorska s ČR a připomněl, že třetina česko-německého obchodu připadá právě na jeho spolkovou zemi. Vyslovil nepřímo přání přijet na oficiální návštěvu do Prahy, kde jako představitel Bavorska ještě nebyl. Kdo by ho ale měl pozvat, je podle Klause "zajímavá otázka".

Otázky minulosti zůstávají otevřeny

Na otázku Práva, jaký je jeho postoj ke zmíněnému hlasování poslanců jeho CSU proti přijetí ČR, Stoiber odpověděl, že "deset poslanců spolu s dalšími prohlásilo, proč byli proti členství Česka v EU, a já k tomu nemám co dodat". Po odmlce pak ale dodal, že nejsou "proti členství Česka v EU, ale proti hlasovali kvůli otevřeným otázkám z minulosti".

Jak dlouho budou tyto otázky považovat za otevřené, Stoiber blíž nevysvětlil - řekl jen, že "je to otázka dialogu", v němž chce s Klausem podle svých slov pokračovat tam, kde před lety "skončili u jezera Chimsee".

Rozhovory pod košatým stromem

Klaus na otázku Práva k obsahu tohoto setkání bez dalších konkrét řekl, že se "týkalo všeho možného" - u Chimsee se setkali 15. srpna 1993 podle jeho slov na Stoiberův návrh. "Seděli jsme tehdy pod košatým stromem a debatovali, zatímco naše manželky vypluly s tehdejším konzulem Rudolfem Jindrákem (nyní náměstek ministra zahraničí, pozn. red.) na jezero. Lívia na to dodnes vzpomíná jako na místo s největším výskytem komárů, které zažila."

Klaus vyzval Evropu a USA k porozumění

Klaus ve svém projevu na mezinárodním ekonomickém fóru v Mnichově věnovaném tématu Evropy v globální ekonomice o možnostech evropského "dohánění" Spojených států amerických řekl, že evropská integrace má jednotící a přehnaně institucionální povahu. Vyzval Evropu a USA, aby si více naslouchaly v zájmu většího vzájemného porozumění. Zejména po irácké válce je čas k serióznímu dialogu o transatlantických vazbách.

Spojené státy mají podle Klause liberálnější ekonomiku a méně nákladný sociální systém než EU, jsou podstatně individualističtější a dynamičtější než ostatní demokracie. "To je zdrojem jejich blahobytu a síly," řekl český prezident.

Poukázal na to, že evropské země potřebují fungující transatlantické vztahy z řady důvodů. On sám považuje za nejdůležitější "transfer idejí a ideologií, životních stylů, pracovní etiky a pracovního nasazení, odvahy a rozhodnosti".

Reklama

Související články

Rakouská média se přou o Klausova slova

Slova českého prezidenta Václava Klause během jeho středeční návštěvy Vídně vyvolala u části rakouských sdělovacích prostředků dojem, že ČR přistoupí...

Výběr článků

Načítám