Hlavní obsah

Kladenský zastupitel Hašek končí v TOP 09 kvůli koalici s SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kladenský zastupitel Petr Hašek z TOP 09 ukončí členství ve straně. Vedení strany je proti jeho účasti v nové kladenské koalici zahrnující vedle ODS, Kladeňáků a ANO i SPD. Hašek byl zvolen za Kladeňáky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Článek

„Jsem si vědom, že uzavření spolupráce s SPD, byť na komunální úrovni a navíc v této velmi specifické situaci, je jednání, které vedení TOP 09 může považovat a také považuje za vybočení ze směru, který tato strana jde,” uvedl Hašek v prohlášení.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v pondělí na twitteru uvedl, že Hašek má vystoupit z koalice, nebo ze strany, jinak bude vyloučen.

Hašek byl zvolen v uskupení Kladeňáci, které je složeno z kandidátů STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Koaliční smlouvu podepsaly strany v neděli. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 18 hlasů.

Hašek bude pokračovat v plnění volebního programu jako člen koalice Kladeňáci. Podle něj volební výsledek v Kladně nastolil obtížnou situaci, kdy zvítězilo hnutí Volba pro Kladno, které prosazuje opak priorit Kladeňáků.

„Striktně jedinou možností, jak splnit to, co jsme našim voličům slíbili, bylo vytvoření povolební koalice s ODS, ANO a SPD. Ačkoliv pro nás byla tato koalice dříve nepředstavitelná, společným jednáním jsme došli k zásadní programové shodě ve většině priorit,” dodal Hašek.

Foto: Facebook ODS Kladno

Podpisy na koaliční dohodě stran ODS, Kladeňáci, ANO a SPD.

Mezi pěti zastupiteli za Kladeňáky je i pirát nominovaný STAN Jakub Václavovič, ten se však rozhodl kvůli kolaici s SPD přenechat mandát náhradnici. První v pořadí je Anna Gamanová, která není členkou žádné strany.

„Jak již několikrát Piráti deklarovali, že nikdy nepůjdou do koalice ani nebudou vyjednávat se stranami jako je KSČM nebo SPD, je Jakubovo složení mandátu důkazem, že Piráti drží slovo,” uvedl ve vyjádření za kladenskou organizaci Pirátů na Facebooku předseda Jan Jurik.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výsledek komunálních voleb na Kladně

Komunální volby v Kladně vyhrála Volba pro Kladno, získala 13 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila se sedmi mandáty ODS, která byla dosud v opozici. Koalice Kladeňáci bude mít pět zastupitelů. Čtvrté ANO má v Kladně čtyři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě KSČM. Šestá je SPD se dvěma mandáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám