Hlavní obsah

Kinský už počtvrté prohrál u děčínského soudu

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DĚČÍN

Děčínský okresní soud v úterý zamítl žalobu Františka Oldřicha Kinského na vydání hájenky Křížový Buk u České Kamenice na Děčínsku, která tak nadále zůstává v majetku Lea Lappyho. Soudkyně Jana Havlová sice uznala, že Kinský byl jejím majitelem, ale jeho prohru zdůvodnila Benešovými dekrety.

Foto: Jan Kaše

Zleva: Otto M. Urban, Ľubica Toušová, Marek Škubal při vernisáži

Článek

Leo Lappy koupil hájenku za 580 tisíc od společnosti Uniles. "Stalo se tak v dobré víře, že je vše po právní stránce v pořádku, za což se mi zaručila i tato firma. Až ve chvíli, kdy jsem po třech letech oba objekty prodal, byl převod na nové majitele zamítnut, protože již několik dnů běžela žaloba Kinského," upřesnil Lappy, v jehož majetku tak po právní stránce nemovitost stále zůstává.

Lappy hájenku a přilehlé pozemky prodal v roce 2002 Daně Kulíkové a Bedřichu Hamákovi, ovšem po šesti měsících přišlo novým vlastníkům sdělení z katastru nemovitostí, že kupní smlouvu nebylo možné zaregistrovat kvůli Kinského žalobě.

"Tento případ se táhne už pomalu dva roky a komplikuje nám život. Prodali jsme auto, byt, potřebujeme další peníze na rekonstrukci, ale zatím jsme nemohli získat žádný úvěr," svěřila se Právu Kulíková. Do rekonstrukce nemovitosti totiž s partnerem investovala již více než milión korun.

Čapek většinu důkazů zpochybnil

Advokátka žalovaného Marta Hrubešová soudu předložila listinné důkazy o tom, že žalobce Kinský má po rodičích německou národnost, jeho otec zaujímal proněmecké postoje a rodina podporovala nepřátelské mocnosti tehdejšího státu. Předložila také doklad o tom, že otec Kinského byl stíhán jako válečný zločinec. Kinského právní zástupce Jaroslav Čapek většinu techto důkazů zpochybnil.

Soudkyně Havlová i přesto nakonec žalobu zamítla. "Byl předložen i listinný důkaz o tom, že majetek Kinských byl řádně konfiskován," řekla dnes Havlová.

Kinský dosud vyhrál pět sporů

Kinský podal u českých soudů přes 150 žalob na majetek odhadovaný na 40 miliard korun. Čtyřicet šest žalob se týká majetku na Děčínsku, ale Kinský jen u 12 zaplatil soudní poplatky.

Potomek šlechtického rodu dosud pět soudních sporů vyhrál, zejména na Choceňsku. Neuspěl ale v Děčíně, kde prohrál s ministerstvem vnitra spor o lovecký zámeček Tokáň či s obcí Jiřetín pod Jedlovou o restauraci na Jedlové hoře a další majetek, neuspěl ani ve při s firmou MTT Company Praha.

Reklama

Související články

Kinský definitivně prohrál druhý spor

František Oldřich Kinský utrpěl druhou definitivní porážku v boji, který vede u české justice kvůli rodovému majetku. Krajský soud v Praze ve středečním...

Výběr článků

Načítám