Hlavní obsah

Kde se lidé nejvíce nakazili? Statistika je u drtivé většiny lidí bezradná

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Hygienici zatím spolehlivě a se stoprocentní jistotou dokázali určit od začátku epidemie 2216 ohnisek, v nichž se nakazilo 41 373 lidí. Kumulativně přitom Česko eviduje přes 600 tisíc nemocných covidem. Hygienické stanice musí pracovat s tím, co jim při trasování řeknou lidé, kteří ale často nedokážou určit, kde se nakazili. Důsledkem pak je, že nemohou být zaneseni do přesných statistik.

Článek

Ve statistikách tak vůbec není zaneseno téměř 570 tisíc případů, tedy drtivá většina z celkových 610 tisíc nakažených evidovaných k pátku. Vyplývá to z materiálu ministerstva zdravotnictví a Ústavu pro zdravotnické informace a statistiky (ÚZIS), který mají Novinky k dispozici.

Lékaři: Před očkováním není třeba test. Nakaženému vakcína neublíží

Domácí

„Klastry jsou natvrdo prokázaná ohniska, která jsou plně identifikovaná a zařazená. Pak jsou nakažení, které se nepodařilo zařadit do žádných ohnisek, nebyli řádně dotrasováni nebo se objevili přímo v nemocnicích. A to je realita všedních dnů v celé Evropě,“ vysvětlil pro Novinky rozdíl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek s tím, že „ten zbytek, co vidíme, je odraz masivního komunitního šíření“.dd

Na statistiky a v nich uvedená čísla má vliv i to, kolik přibývá denně nově nakažených. Už v minulosti se hovořilo o tom, že hygienici zvládnou ve vysoké míře trasovat při šesti tisících nových přírůstků za den. Úplně všechny dotrasovat zvládnou při dvou tisících.

Česká republika se až na výkyvy pohybuje zhruba od konce září v tisícových hodnotách. Za středu například přibylo 8235 nových případů. Ačkoliv se podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové daří trasovat s vysokou úspěšností, problémem, který má na statistiku výrazný dopad, je právě ona neschopnost pozitivních jedinců určit, kde se nakazili. Není tedy namístě kritika práce hygienických stanic či systému.

Mezi ohnisky, která dokázali hygienici vykázat se stoprocentní jistotou, jsou patrné velké rozdíly, co se týče počtu pozitivních případů. Mezi nejčastější ohniska patří školy a školská zařízení (949) a dále sociální (544) a zdravotnická (286) zařízení.

Všechny tyto údaje o počtech nakažených z jednotlivých profesních oblastí závisí na tom, jak dokážou sami trasovaní uvést místo nákaz a jak je k nim zvládnou hygienici spolehlivě přiřadit.

Školy mají nejčastější ohniska covidu, jsou ale malá a daří se je rychle vyřešit

Domácí

Školy, zdravotnická a sociální zařízení se považují za homogenní skupiny, které je poměrně jednoduché zařadit do tabulek, naopak nákazu při volnočasových aktivitách a v nejrůznějších službách a zaměstnání je složité vykázat, protože lidé sami často nevědí, kde se nakazili. To se týká také například restaurací.

Jak si stojí restaurace, divadla a sportoviště? 

„Současné masivní komunitní šíření nákazy komplikuje přesnou identifikaci ohnisek při aktivitách v každodenním životě,“ uvedl útvar hlavního hygienika v materiálu ministerstva zdravotnictví, který mají Novinky k dispozici.

Celkem se hygienikům podařilo vykázat a ověřit zhruba 240 ohnisek na pracovištích, těch spojených s volnočasovými aktivitami a zábavou je necelá stovka. Zbytek nelze přesně zařadit.

Nejvíce prokázaných případů nákazy je v sociálních zařízeních (18 984), následují pak zdravotnická zařízení (9854) a školy (4547).

Foto: MZČR

Počet nakažených (počet ohnisek) covidem-19: vývoj v čase

Například sportoviště, na která výrazně dopadají koronavirové restrikce a od pátku znovu platí zákaz amatérského sportu ve vnitřních prostorech, zaujímají v žebříčku prokázaných ohnisek páté místo s celkově identifikovanými 104 ohnisky.

Ještě neplatí čtvrtý a Blatný už vyhlíží pátý stupeň PES

Koronavirus

V souvislosti s opatřeními často zmiňované restaurace a hospody jsou až na samém chvostu seznamu s devíti ohnisky a 56 přiřazenými nakaženými. Na tato čísla, stejně jako například u sportu, má ale vliv právě komunitní šíření a neschopnost lidí určit, kde se přesně nakazili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám