Hlavní obsah

Kauza Staněk už dnes skončí, tvrdí Babiš před schůzkou se Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že problém s výměnou ministra kultury se vyřeší na jeho středeční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Novinářům při návštěvě Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) řekl, že nechce věc nechat na období po prázdninách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš.

Článek

O výsledku jednání bude ihned informovat vicepremiéra a předsedu ČSSD Jana Hamáčka, se kterým je ve stálém kontaktu.

„Myslím, že se to vyřeší dneska. Budu informovat předsedu Jana Hamáčka,“ uvedl předseda vlády s tím, že podle slov vicepremiéra by měl Zeman změnit názor na základě rozhodnutí předsednictva ČSSD, které trvá na nominaci Michala Šmardy. Zeman slíbil, že Staňka odvolá k 31. červenci, nepotvrdil ale, že Šmardu jmenuje.

Hamáček se už dříve vyjádřil, že Babišova schůzka se Zemanem by mohla nějaké rozuzlení přinést. „Věřím, že to nějaký posun přinese. Ta věc se táhne příliš dlouho, usnesení předsednictva je jasné. Pan premiér navrhl odvolání pana ministra Staňka a jmenování pana Šmardy. Sociální demokracie jasně deklarovala, kdo má být ministrem kultury,“ zopakoval v pondělí Hamáček.

Pokud by se Šmarda ministrem nestal, pro ČSSD by to mohl být důvod pro odchod z vlády. Hamáček pro to dostal minulý týden mandát od předsednictva strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Hamáček: Šmarda, nebo jdeme

Soc. dem. se musí v pondělí rozhodnout, co dál, řekl v rozhovoru pro Právo vicepremiér a šéf strany Jan Hamáček. Podle něj vedení strany buď podpoří Michala...

Antoš: S výměnou by Zeman neměl otálet

Výměna ministra by měla přijít ráz na ráz, prezident resort nemůže nechat bez toho, aniž by jej řídil člen vlády. Právu to řekl odborník na ústavní právo Marek...

Výběr článků

Načítám