Hlavní obsah

Kauza Rath bude stát funkce špičky středočeské organizace ČSSD

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústřední výkonný výbor (ÚVV) sociální demokracie v sobotu vyzval vedení středočeské krajské stranické organizace, v jejímž čele stojí Richard Dolejš, dlouholetý spojenec stíhaného Davida Ratha, aby rezignovalo. Dolejš v reakci připomněl, že by středočeská ČSSD měla převzít odpovědnost i za další kauzy z minulosti. Jmenoval mimo jiné Milana Urbana, který by mohl stanout v čele kandidátky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„ÚVV řekl, že vedení středočeské organizace musí vyvodit politickou odpovědnost,“ řekl Právu místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. ČSSD chce ve středních Čechách uspořádat volební konferenci a zvolit nové vedení regionální stranické organizace.

Konference by se podle Zaorálka měla uskutečnit v blízké době. Měla by rozhodnout o lídrovi kandidátky pro krajské volby a zvolit nové vedení.

Návrh usnesení předložil poslanec Jaroslav Foldyna, který ve straně patří mezi podporovatele Miloše Zemana.

Dolejš se kvůli Toskánsku pustil do Urbana

Dolejš v reakci na usnesení ÚVV v tiskové zprávě uvedl, že bude navrhovat vedení středočeské organizace, aby odstoupilo a převzalo politickou odpovědnost za kauzu Rath. Obdobný postup Dolejš ale očekává i od členů Rady Středočeského kraje, kterou ovládá ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Urban (ČSSD)

Lídr středočeské sociální demokracie se zároveň pustil do bývalého místopředsedy sociálního demokracie a svého odpůrce Milana Urbana. Ten chce zaujmout Dolejšovo místo. Vedení regionální organizace by podle Dolejše mělo zpětně převzít politickou odpovědnost za Urbana kvůli kauze Toskánsko a za bývalého ústředního tajemníka ČSSD Jiřího Havlíčka. Ten podle Dolejše nese odpovědnost za špatnou finanční situaci strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ČSSD Richard Dolejš

„Je pro mě z hlediska potřebné očisty středočeské ČSSD nepřijatelné, aby Milan Urban, prokazatelně napojený na energetické a průmyslové lobbisty, byl v čele očistného procesu krajské organizace. To by byl vrchol cynismu a podvod na voličích,“ soudí Dolejš.

Urban vytažení kauzy Toskánsko v rámci vnitrostranického boje odmítl. „Účelově se mě snaží očernit,“ řekl v sobotu Novinkám. „Myslím, že to je způsobeno hořkostí z toho, že Richard Dolejš musí funkci opustit,“ doplnil Urban.

Zaorálek v souvislosti s výzvou špičkám středočeské ČSSD poukázal na fakt, že místopředsednickou funkci zde vykonává Miroslav Lepil, jehož firma ML Compet organizovala za Rathovy éry pro Středočeský kraj na klíč veřejné zakázky.

Ještě v pátek večer po jednání předsednictva sociální demokracie situace vypadala jinak. Usnesení, vyzývající k rezignaci špičky ČSSD ve středních Čechách, nebylo schváleno. Proti bylo 14 hlasů, pro 12. Překvapivě se hlasování zdržela ústecká hejtmanka Jana Vaňhová a nyní již prezidentský kandidát Jiří Dienstbier.

Reklama

Související články

Dienstbier zabojuje o Hrad, získal podporu ČSSD

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier bude kandidovat příští rok v přímé volbě prezidenta. V sobotu získal na jednání nejvyššího orgánu mezi sjezdy, ústředního...

Výběr článků

Načítám