Hlavní obsah

Kauza Opencard létá mezi žalobci jako horký brambor

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Kauza Opencard, respektive letité prověřování okolností vzniku tohoto předraženého projektu z dob pražského primátora Pavla Béma (ODS), zjevně nepatří mezi žalobci k oblíbeným případům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kauzu Opencard průběžně prověřuje policie už téměř deset let. Ilustrační foto

Článek

Nejprve v polovině ledna vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová oznámila, že věc kvůli podjatosti dosavadní žalobkyně kauzy Dagmar Máchové už nebude řešit Městské státní zastupitelství v Praze. Případ tedy předala kolegům do Hradce Králové, což nebylo poprvé.

Totéž se například stalo v případu dopravní nehody lobbisty Romana Janouška. Jenže zatímco hradečtí žalobci a tamní policie Janouškovu věc dovedli až k soudu a odsuzujícímu trestu, kauzu Opencard dělat odmítli.

Podjatost odpadla

„Vzhledem k tomu, že se na Městském státním zastupitelství v Praze změnila osoba vedoucího státního zástupce (Janu Hercegovou vystřídal od března Martin Erazím, pozn. red.), tak jsme tu věc minulý týden vrátili zpět do Prahy,“ řekl Právu šéf královéhradeckých krajských žalobců Pavel Hochmann. Míní, že by jejich pražští kolegové měli věc znovu převzít a dozorovat, když už jejich zastupitelství nevede Hercegová.

„Podle nás tím odpadl důvod té podjatosti, a tudíž i delegace případu k nám, proto jsme spis poslali zase do Prahy,“ doplnil Hochmann. Jenže ani v metropoli zatím nemají jasno, jestli si kauzu, kterou policie průběžně prověřuje už takřka deset let, opět převezmou.

Rozhodujeme o dalším postupu

„Mohu potvrdit, že jsme věc zpátky obdrželi a nyní rozhodujeme o dalším postupu, tedy zda budeme s vrácením případu souhlasit, anebo nikoli,“ podotkla mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Nabízejí se jen dvě možnosti, co s rozsáhlým spisem státní zástupci v metropoli mohou udělat. Buďto si kauzu nechají s tím, že ji bude dozorovat jiná žalobkyně než Máchová, nebo i nadále budou stát za tím, že je celé jejich zastupitelství podjaté. V takovém případě by musela rozhodnout znovu Bradáčová či její podřízení na Vrchním státním zastupitelství v Praze a určit, kdo se věci nakonec ujme.

Máchová se začátkem roku z případu vyloučila poté, co vrchní žalobci uložili Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), aby prověřila možná pochybení jak této státní zástupkyně, tak vyšetřovatelů protikorupční policie z kauzy Opencard. Inspektoři se na základě zprávy parlamentní vyšetřovací komise mají zabývat hlavně počátkem celého případu a například tím, zda podezřelí nemohli být dopředu informováni o trestním řízení v této věci, a tudíž zda nebylo prověřování únikem informací zmařeno.

„My se musíme pokusit tu situaci zmapovat od začátku, kdy se tady objevily první informace o možné trestní souvislosti s Opencard, až do současného stadia, to znamená vedení trestních řízení,“ konstatovala v polovině ledna Bradáčová.

Zahájili trestní řízení

A pracovníci GIBS ve věci podle všeho podezření na možné nezákonné jednání státních úřadů zjistili. Alespoň to nepřímo vyplývá z vyjádření jejich mluvčí Radky Sandorové.

„Ve věci probíhá prověřování podle trestního řádu pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze, tudíž byly již zahájeny úkony trestního řízení,“ uvedla Sandorová. Kdo a z jakého trestného činu je podezřelý, to sice nesdělila, ale lze předpokládat, že inspektoři věc řeší pro možné zneužití pravomoci úřední osoby a prověřují jak roli Máchové v celém případu, tak policejních detektivů, kteří na kauze pracovali.

Kartu Opencard zavedl pražský magistrát a potažmo dopravní podnik od roku 2006. Je spojena s řadou problematických smluv. Projekt dosud stál 1,35 miliardy. V různých částech tohoto případu byli odsouzeni jen dva magistrátní úředníci, na lavici obžalovaných zasedli i pražští radní, kteří schválili dodatky ke smlouvám s vlastníkem práv ke kartě. Jsou mezi nimi i exprimátoři Bohuslav Svoboda (ODS) a Tomáš Hudeček (dříve TOP 09).

Bém v kauze vystupuje od počátku jako svědek, ale právě jeho roli a aktivity radnice z dob, kdy byl primátorem, mají kriminalisté pod dozorem pražských žalobců dále prověřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám